• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Какво вещае Суперлуната?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  night-1748853_960_720

  Зрелищна Суперлуна ни очаква през идната нощ, съобщи NASA.”Това ще е пълнолунието с най-голямо доближаване на небесния ни спътник до Земята от 1948 г. насам. Следващата такова суперлуние ще бъде през 2034 г.”, поясняват учените от NASA.

  Явлението Суперлуна се дължи на факта, че лунната орбита около Земята е елиптична, като на моменти Луната се приближава до нашата планета, а в други се отдалечава. Когато пълнолунието съвпада с максимално близката до нас част от орбитата й, се наблюдава суперлуние. В перигея – точката на максималното приближаване, Луната може да бъде с 14% по-близо до Земята, отколкото в нейния апогей – най-далечната точка от орбитата й. Суперлуната изпраща към нас с около 30% повече светлина.

  А какво казва астрологията по въпроса, вижте в прогнозата на нашия съветник Елена Пенчева

  Една огромна, ярка и плътна Луна, напълнила до пръсване своя диск със слънчева светлина, ни очаква в понеделник, 14 ноември, след залез слънце, на източния хоризонт. Точната фаза на пълнолунието е в 15,52 ч.

  Пълнолунието е процес на кулминация и максимална реализация, който придобива съществено значение, когато засяга важни области в рождения хороскоп или отключва влиянието на други астрологични фактори в него. Представителите на знаците от неподвижния кръст – Телец, Лъв, Скорпион и Водолей, ще усетят непосредствено ярката проява на лунните процеси и силен акцент на принципите, проектирани по оста Телец-Скорпион в живота си. Разбира се, и всички, които имат важни фактори в хороскопа, разположени около 22-и градус на неподвижните знаци или по места, гледащи към тях. Разбира се, далеч не всяко Пълнолуние разгръща важни сюжети в живота ни, но при всички случаи, малко или много, определени тенденции се разгръщат пред нас в максимална степен, а някои от идеите и делата ни достигат до зрялост в реализацията си, въплъщавайки се в конкретни обстоятелства.

  Настоящото пълнолуние е важно по няколко причини.

  Първо, защото Луната се намира в своя перигей – най близката до Земята точка от лунната орбита. Наричаме това Пълнолуние Суперлуна. Това, че от една страна Луната се намира възможно най-близо до Земята, а от друга – точа, че застава срещу Лилит – фокуса в най-отдалечената точка от орбитата й, може буквално да се проектира в преживявания, в които най-отхвърляните и потискани аспекти на психиката и подсъзнанието биват осветени и се опитват да завоюват правата си, да реализират своите неотработени програми или просто да привлекат вниманието към себе си. В по-голяма или в по-малка степен те придобиват властта да влияят на поведението, реакциите и решенията ни, а за изявата им подсъзнанието се нуждае от привличането на необичайни събития, извеждащи ни от зоната ни на комфорт и поставащи ни в ситуация на криза. Лилит, Черната Луна, апогеят на лунната орбита, е символично свързана с отхвърляните и осъжданите аспекти на психиката. Това е Сянката – всичко, от което желаем да се избавим, но бидейки безсилни да го сторим, го потискаме в най-сенчестите ъгълчета, като по-този начин нито го осъзнаваме, нито го контролираме. Това е всичко, което осъждаме във външния свят, в хората от обкръжението си, проектирайки собствените си отхвърлени качества. Лилит е нашата лъжлива същност – най-негативното и болезнено самоопределение, което ние с всички сили се стараем да компенсираме или заглушим чрез идеализация, външни постижения, роли и маски, но, така или иначе, неизбежно усещаме в момент на криза или падение.

  Втората причина, поставяща сериозен акцент върху това пълнолуние, е, че то указва етап на критична фаза в сюжетите, заложени в по-мащабните и съдбоносни процеси, генерирани в сезона на затъмненията и по-конкретно при лунното затъмнение на 18 август тази година. То постави началото на предстоящата да се разгърне в следващите години серия по оста Лъв-Водолей, както и на процесите, които ще генерират по-съдбоносните и мащабни житейски промени в бъдеще.

  Тъй като настоящото Пълнолуние осезаемо подчертава принципите, проектирани по зодиакална ос Телец-Скорпион, можем да очакваме, че най-актуални, сложни и болезнени ще бъдат въпросите за баланса между собствените ценности и ценностите на другите, въпросите, касаещи обмена и разпределението на ресурсите – материални и нематериални, и не на последно място – балансът в потребността от стабилност и устойчивост от една страна и стремежът към промяна и обновление от друга, обичайно, предхождани от смъртта. Всяка зодиакална ос предстявлява уравновесяващото противодействие на полярни качества, а преувеличеният акцент върху едната полярност при отрицанието на нейната противоположност, неизбежно води до липси и излишъци, т.е до проблеми. И това става очевидно при всяко пълнолуние.

  Ясно е, че като част от този свят на формите, ние с всички сили и средства се стремим да създадем, опазим и съхраним онова, което носи стабилност и постоянство и е въплътено в конкретни форми (Телец) и отхвърляме и отричаме всичко, свързано с промяната, разпада, разрушението, смъртта и прераждането (Скорпион). Съществуваме в света на материалната равнина не поради някакво Божие наказание, а поради нуждата на душите ни да придобият опит с материята и да се научат да я владеят. И няма нищо лошо, дори напротив, в това да сме привързани към материалните форми. Работата е там обаче, че самото съществуване на материята е обусловено от способността й да се разпада и смесва отново в нови форми. А резултатът от дисбаланса по оста Телец-Скорпион се проявява не толкова в това, че ние неизбежно се сблъскваме със ситуации, заплашващи отвън стабилността ни, колкото в изкривеното отхвърляне на противоположния полюс и неговия смисъл под формата на страхове, вътрешни табута и ограничения, които с тежкото си съдържание се опитват, и често успяват, да ни смажат отвътре.

  Друг изключително важен и съществен закон, проектиран по тази ос, е Законът на взаимообмена, на даването и получаването. А липсата на баланс по него неизбежно води до тежки кризи както в материален, така и в душевен аспект и създава сложни форми на манипулация и зависимост, които неизбежно водят до разрушителни процеси и при двете страни. По тази ос ние обединяваме ресурси, обменяме енергия и влизаме в условия на взаимна свързаност с цел растеж, обновление и разширение. Така, както Земята и Небето заедно се грижат за израстването на едно дърво. Неслучайно някои древни традиции наричат тази ос Космическия брак и отбелязват чрез лунациите по нея съюза между Небето и Земята, между Духа и Материята. Абсолютното проявление на този закон би звучало така: “Аз давам всичко от себе си, предавам се изцяло на теб. Всичко, което имам, е твое, всичко, което имаш, е мое. Така всичко, което правим заедно, ще се умножава, разширява и увеличава”. Вероятно много връзки и партньорства – делови, интимни, брачни, ще преминат през криза, ако балансът в този принцип е нарушен и изкривен. Защото цялата причина за свързването е заложена по оста Телец-Скорпион и според принципа на взаимообмена, проектиран в нея, качеството на обмена следва да бъде такова, че не трябва да има загуба за никого.

  Установяването и поддържането на баланса по тази материално-енергийна ос ни дава способност да владеем методите и инструментите за взаимодействие със света и хората в обкръжението си, както и за постигане на разбиране и придобиване на възможности, осигуряващи ни максимална свобода. А Пълнолунието в Телец ни поднася причините и условията да ги усвоим. Ако в неудобните за нас ситуации и преживявания успеем да проумеем как нашите собствени модели и убеждения влияят на тяхната поява и развитие, да осъзнаем какво потискаме и отричаме у себе си и какво постоянно и неизбежно се появява отново и отново в живота ни чрез ситуации и хора, това може да стане първа крачка към излизането от един порочен кръг. Можем да разпознаем дисбаланс в качествата, проектирани по оста Телец-Скорпион, в най-различни ситуации в ежедневието и поведението ни, особено сега, когато той ще бъде силно акцентиран.

  Най-често срещаните форми:

  * Усложнения в процеса на обмен на енергия с външния свят и обкръжението, свързани с неспособността да приемаме различията в ценностната система на другите

  Конфликтни ситуации, в които можем да се окажем въвлечени, а така също и вътрешни преживявания, генериращи осъждане и отричане, може би свидетелстват за съществуващи проблеми със спокойното приемане на ценности, алтернативни на нашите. Абсолютно всички конфликти, включително военните, са свързани с това, че тези алтернативи обичайно биват възприемани буквално като заплаха за собствения живот и пораждат желание да бъдат унищожени, заедно с приносителя. Независимо дали става въпрос за две личности, две държави, два народа или две философии. Очевидно е, че ако ни липсва такова приемане на чуждите ценности, най-вероятно не сме уверени и в собствените, поради което се нуждаем другите хора с поведението и начина си на живот да потвърдят правилността на нашите критерии. Е, трябва да направим нещо, защото в противен случай винаги ще се намираме под заплаха от разрушение на това, което представлява основата на житейската ни философия – ценностите и критериите.

  * Усещането за собствената ни занижена самооценка

  Възможно е в дните около пълнолунието и в последващите седмици във взаимоотношенията ни с обкръжението и света въобще да се разгърнат събития, които ни карат да се чувстваме ненужни и неоценени или самите ние да предприемем нещо, за да заглушим това усещане с помощта на външни реакции. И в двата случая целта на подсъзнанието в тази ситуация е да обърне внимание на заблуждаващото самоопределение “не ме бива”, “нищо не струвам”, “не се харесвам”. В противен случай сме обречени и в бъдеще да запазим болезнената си зависимост от чуждо одобрение и оценка, от хората в обкръжението си и техните реакции в опитите ни да си докажем, че сме ценни и нужни за тях.

  В други случаи, когато сме дотолкова неуверени, че приемаме като собствени чуждите ценности и критерии, се налага да живеем в състояние на постоянна неустойчивост, неудовлетвореност и зависимост от другите. Потискането и отричането на всичко, което за нас е истински важно и значимо, неизбежно влече след себе си деструктивни психологически състояния. Така че, ако се почувствате принудени да вземете решение въз основа на натрапени ви възгледи, съветвам ви много добре да си помислите и да си изясните какво е действително важно за вас и въз основа на това да вземете своето решение. Помнете, че в този период се разкриват тенденциите за бъдещето и решения, взети под влиянието на зависимостта ви от някой друг, най-вероятно няма да произведат нищо конструктивно за вас.

  * Проблеми с финансите и взимообмена на ресурси, енергия, време и таланти, в който сме свързани в зависимост от други хора, както и взимодействието с материалния свят на формите, включително проблемите със здравето и тялото. Те обикновено са свързани с отричането на материалните аспекти на реалността

  Материалната зависимост от някой друг е може би най-често срещаната форма на самоограничение, прикрито зад фалшив стремеж за комфорт и стабилност, който блокира импулса към действие, насочено към промяна. Тук липсата на баланс между потребността от стабилност и устойчивост от една страна (Телец) и потребността от промяна и растеж от друга (Скорпион), е очевиден. Ако се сблъскваме с усложнения във взаимоотношенията или други ситуации, от които не можем да се освободим, поради материалната си зависимост или страха от загуба на материален и битов комфорт, то очевидно е настъпил моментът да преразгледаме и собствените си убеждения по отношение на материалните аспекти на битието. Дали у нас не съществува убеждението, че не бива или не можем сами да се погрижим за материалната си сигурност и по този начин живеем в състояние на зависимост от чужда материална подкрепа? Успяваме ли качествено и ефективно да използваме собствения си ресурс, за да произведем допълнителен такъв, позволяващ ни свободен и равноправен взаимообмен с другите, без да влизаме в състояния на дълг и зависимост, респективно да си “купуваме” привързаност и отдаденост? Ако се сблъскваме с проблеми и усложнения, свързани с обмена на пари и ресурси с други хора, ако се почувстваме завладяни от желание да оценяваме или осъждаме другите във връзка с този взаимообмен, вероятно подсъзнанието ни се опитва да привлече вниманието ни към блокажи в проява на Закона на даването и получаването, ограничаващи програми и самоопределяне, касаещи самооценката и възпрепятстващи свободното ни равноправно осъществяване.

  * Сериозни психологически и психични нарушения – страх, депресия, склонност към деструктивни постъпки, целящи саморазрушение, съответстващи на неконтролируемите поведенчески програми

  Скорпион е фиксираната изява на водната стихия, където емоционалните състояния и вътрешните съдържания придобиват осезаема дълбочина, сила и концентрация. Именно поради това той е свързан с кризите, смъртта и прераждането като изход от неразрешими вътрешни противоречия. Апогеят на Лунната орбита (Лилит), разположен сега там, допълнително изхвърля душевни отпадъци във вид на потиснати негативи, отричане, забрани и табута и всякакви форми на страх, осъждане и обида. Всичко, което потискаме, защото се боим и точно в резултат на потискането и отхвърлянето, то придобива огромна сила върху нас. Както вече изяснихме обаче, потиснатото не изчезва, както не изчезват и боклуците, заметени под килима – просто не ги виждаме и не осъзнаваме, че те са причина за лошата миризма в помещението или алергичната ни реакция към него. И единственият начин да се освободим от лошата миризма е да обърнем внимание на всичко, което ни изяжда отвътре, и по този начин да му отнемем силата да ни влияе.

  * Психологически и сексуални проблеми и нарушения, обичайно свързани с отричането на аспекти от вътрешната реалност. Тук стоят и въпросите на интензивен, задълбочен и пълноценен взаимообмен на енергия и чувства, включително секса, способността за отдаденост, за постигането на психологическа близост, за споделяне на емоции и състояния.

  Очевидно е, че при наличие на някои или на всички проблеми, описани до тук, способността ни за пълноценна близост във взаимоотношенията е блокирана. Не можем да бъдем действително близки, с когото и да е, ако не харесваме и не приемаме себе си, отричаме чуждите ценности и качества, бидейки неуверени в своите собствени, страдаме от болезнена зависимост от оценката и одобрението на другите и сме обременени от страхове, неразрешени вътрешни противоречия, самоограничения и обиди.

  * Кризисни ситуации, застрашаващи стабилността ни или натрапчиви страхове по отношение на такива

  Застой, стагнация, липса на развитие в живота и делата ни, ще ни подскажат, че не сме в състояние да предприемем сами промяна и обновление в живота си. Обикновено, в такива ситуации се стремим да запазим статуквото, да запазим и съхраним онова, което имаме и обичайно усещаме както източник на комфорт, стабилност и сигурност, с цената на жертви и психологически дискомфорт и необходимост от приемане на самоограничения по отношение на собствените ни нужди и желания. Това са връзките, живеещи в безлюбие, заради комфорта на материалната сигурност, това е страхът да не загубим сигурната работа, която ежедневно ни убива и възпрепятства естествения импулс да се развиваме.

  Подобни ситуации и преживявания сега ще ни поставят задачи, които ще решаваме до края на годината. Те ще изискват възстановяване на баланса и ще бъдат ярко осезаеми около 14 ноември, 29 ноември и 14 декември.

  Понастоящем, с приближаването на пълнолунието, посочените проблеми могат да се проявят във връзка с конфликтни ситуации, поставящи ни в обстановка на борба и съперничество, в контекста на съществуващ излишък/недостатък от енергия, инициатива, решителност, целеустременост и способност за поемане на инициатива по реализация на нови програми.

  За да използваме ситуацията конструктивно и за да се предпазим от неприятности, е необходимо да знаем няколко неща:

  * Ще бъдем особено възприемчиви и подвластни на външно влияние, поради което е възможно да усвоим несъзнателно чужди програми. Не по-малко вероятно е нашите собствени убеждения и шаблони да бъдат активирани от външно въздействие. Желателно е да избягваме книги, филми, музика и други носители на емоционално-психични преживявания, които съдържат деструктивни, депресивни или разрушителни послания и култивират насилие, страдание, чувство за обреченост и безпомощност.

  * Всички предупреждения, характерни за пълнолунията, са актуални с пълна сила: необходимо е повишено внимание при шофиране и въздържание от всякакви действия, свързани с повишен риск, стресови ситуации и конфликти.

  * Всяко пълнолуние неизбежно осветява съществуващи проблеми във взаимоотношенията, най-вече в партньорските. Ако не сте наясно с мотивите, стоящи зад собственото ви поведение и вътрешните механизми, влияещи на вашите реакции, ако не сте готови да приемете действителните мотиви на партньора си, то най-добре в тези дни избягвайте изясняването на взаимоотношения. Следващите дни и седмици действително могат да предизвикат събития и да създадат условия за протичането на сценарии, даващи възможност да бъдат видени и отстранени всички недоизказани и неизяснени препятствия пред постигането на взаимно разбирателство. Но в тези случаи, когато обидата, натрупаните претенции, противоречия и проблеми са твърде много, а готовността за приемане и равноправен обмен – твърде малка, изясняването на взаимоотношения би могло да предизвика цунами, което може да ви свари неподготвени. От друга страна, във връзки и взаимоотношения, в които няма потиснати проблеми, застрашаващи тяхната стабилност и в които съществува изявен стремеж и съгласие по необходимостта от равноправен взаимообмен, дните на пълнолунието обещават време на дълбока близост, откритост и възможности за разширяване на границите и плодовете на партньорството.

  Обострянето на вътрешните противоречия, изявата на най-скритите потиснати и отречени аспекти на психиката ни поставят в ситуация на напрежение и нестабилност, но и разкриват потенциал за кардинална промяна. Не бива да забравяме, че човешките същества са устроени така, че пристъпват към промяна най-вече в период на стрес и напрежение, а не в състояние на комфорт, спокойствие и уют.

  Затова искрено ви съветвам да пристъпите в този период с вярата, че всичко, което се случва, всичко, което преживявате, ви дава възможност да осъзнаете и промените собствените си разрушителни програми, ограничаващи убеждения и шаблони, да се приемете и заобичате така, както бихте желали светът да ви приема и обича. Не отвръщайте поглед от себе си, вгледайте се във вътрешния си свят и вижте какво трябва да промените там, за да бъдете по-щастливи. Светът и взаимодействието с него няма да ви направи богати, сигурни, щастливи или добри. Те могат само да увеличат богатството, стабилността, щастието или добродетелта, които вече притежавате и то при условие, че сте съгласни да ги споделите.

  Успех!
  АСТРОБЛОГ

  Световните събития през погледа на астролога

  lioni-2Елена Пенчева е консултант по астрология. Дипломиран рекреативен специалист и бахов терапевт.

  Астрологичната наука не разполага с готови отговори и решения, но разполага с инструментариум посредством който дава ориентир и посока в моменти на важни житейски, бизнес и лични решения. Тя е ключ за вратата към личното щастие.

  Контакти: 088 7302268, hellenabonum@abv.bg
  Facebook: AstroNews

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg