• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Консултациите при президента за нов мандат започват в четвъртък
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Утре гласуват оставката на “Борисов 2”

  Политическите консултации при президента за връчването на нов мандат ще започнат в четвъртък. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на парламента. Първи при Росен Плевнелиев ще влязат ГЕРБ. Президентът има график и едва след срещите ще формулира възможните консенсусни точки между групите, и тогава вече ще се върви към предсрочни избори, каза Цветанов. Той потвърди отново, че ГЕРБ ще върне мандата за съставяне на правителство след оставката на кабинета. Цветанов не смята, че има други парламентарни групи, които биха могли да формират кабинет в 43-тия парламент, освен БСП.

  Утре, 16.11.2016 г., от 14.00 часа депутатите ще трябва да гласуват оставката на кабинета “Борисов”, която вчера беше депозирана в НС. Това ще бъде първа и единствена точка за деня, предава БНТ. До оставката се стигна, след като ГЕРБ загуби президентските избори на втория тур от кандидата на БСП Румен Радев. В четвъртък и петък народните представители ще разглеждат и гласуват на първо четене Бюджет 2017 г., както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса. От Министерството на финансите обявиха, че няма да оттеглят проекта на бюджет за следващата година.

  След гласуването на оставката на правителството настоящият президент трябва да покани първите две политически сили в парламента да съставят нов кабинет. Ако те откажат, президентът предлага на трета формация по негов избор. При положение, че всички партии откажат да сформират правителство, Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство. Той обаче не може да разпусне парламента, тъй като остават по-малко от три месеца преди края на мандата му. Това ще отложи във времето, най-вероятно за април, и провеждането на нови парлментарни избори.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg