• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Операция Pandora удари иманярската мафия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: "Труд"
  Снимка: “Труд”

  С успешно извършване на операция Pandora, насочена към иманярската мафия, се похвали МВР. Операцията е реализирана на територията на всички страни, членки на ЕС и е насочена към противодействие на престъпления, свързани с културни ценности

  Операция „Pandora“ е реализирана от 7 до 11 ноември на територията на страната в изпълнение на Оперативен план за действие за 2016 г. по приоритетна област на ЕС „Престъпления против собствеността”. Заложената цел е противодействие на престъпления, свързани с културни ценности на територията на държави – членки на ЕС.  В акцията са участвали служители на ГД“Националана полиция“, ГД „Гранична полиция“, СДВР и областните дирекции на МВР в страната, експерти от Агенция “Митници”. Тя е проведена под ръководството Върховната касационна прокуратура, съобщават от пресцентъра на министерството.

  В хода на операцията са проверени 781 археологически недвижими и търговски обекти, извършващи търговска дейност с културни ценности, 39 624 лица и 21925 моторни превозни средства.

  65-има са задържаните за извършени  престъпления, свързани с културно исторически ценности, образувани са 21 досъдебни производства.

  При проведени процесуално  – следствени действия са иззети общо 984 движими културни ценности – антични монети, украшения, съдове, оръжие и картини – предмет на престъпление, както и множество металдетектори послужили за незаконно търсене на археологически културни ценности.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg