Мутри на Ценко Чоков притискат свидетели по списък

Маститите криминални типове искат хората да отменят показанията си срещу него

Мутри на арестувания кмет на с. Галиче притискат свидетели по списък, за да се откажат от показанията си срещу скандалния Ценко Чоков. Това разкриват запознати с нажежената обстановка във врачанското село, чиито жители продължават да живеят в стрес и страх дори половин година след задържането на управника, пише "България днес".

 Чоков, синът му Мартин и още четирима техни авери са зад решетките с обвинения за организирана престъпна група, занимавала се с побоища, отвличания, лихварство. След задържането на бандата мнозина пострадали от издевателствата на селския кмет склониха да дават показания пред разследващите с надеждата този път Чоков да получи наказание от съда.
По неведоми пътища обаче верните съратници на заключения управник се сдобили с имената на свидетелите и на всички, които са подавали жалби срещу Чоков и хората му. След като съставили списъка с враговете, мутрите на кмета започнали да ги заплашват да се откажат от жалбите и показанията си. Притиснати от дебеловратите, те рядко устоявали на напора, защото са наясно как Чоков разчиства сметки с опонентите си. В методите му боят е най-малкото зло, твърдят пострадали от кметския гняв. Тези от свидетелите, които не се поддавали на натиск и заплахи, омеквали пред дебели пачки с пари. В селото се говори, че пазарлъкът за купуването на мълчанието им започвал от 5 хил. лв.
На бандата не липсвали средства, защото хората на заключения селски управник разполагали с достатъчен финансов ресурс. Негов източник били тъмни схеми с кражби на земи, за които също тече разследване. Сериозни парични потоци отивали към бандата и от европроекти, които те продължавали да контролират, въпреки че Галиче има кметски наместник на мястото на Чоков. Той бил от съседно село, идвал веднъж месечно и не смеел много-много да предприема радикални стъпки в управлението на селото.
От известно време полицията организира специализирани операции почти всеки ден срещу престъпността в Галиче. Местните негодуват, защото те, а не бандитите попадат в полезрението на ченгетата. Униформените проверявали основно дали хората носят лични карти в себе си. Тези, които нямали, отнасяли актове. "Потърпевши са възрастни хора, които не си носят личните карти, когато отиват за хляб в магазина. Провериха съседа ми пред къщата му, човекът беше излязъл да си поговорим и той отнесе акт, че няма лична карта", възмущава се жител на Галиче.
По думите му другата активна дейност на ченгетата е проверка на шофьори, а в същото време дилърите спокойно си пласирали стоката. Наркобизнеса държал кметският син до арестуването му, а след това неговата мрежа продължила да работи. Снабдяването ставало от готвач на пико от Бяла Слатина с прозвището Бекера. Въпросният производител отдавна бил известен, но винаги отървавал кожата и без проблем продължавал да печели от бялата отрова. Той пласирал хапчетата по 10-20 лева за брой в Галиче. Твърди се, че се "готвачът" спасявал кожата си благодарение на майка си, която била първа приятелка с влиятелна съдийка от региона.