• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Най-ранната дата за предсрочни избори – 26 март
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: vesti.bg
  Снимка: vesti.bg

  Нямало как Росен Плевнелиев да разпусне парламента до края на мандата си

  „Президентът Росен Плевнелиев няма как да разпусне парламента до края на мандата си. Чл. 99, ал. 7 от Конституцията, който аз лично съм писал, не го позволява”. Това заяви пред Нова телевизия бившият служебен премиер Георги Близнашки.

  Той уточни, че във въпросния член на Конституцията ясно е написано, че в последните три месеца от мандата си държавният глава няма право да разпуска Народното събрание, следователно няма право и да насрочи датата на изборите.

  Държавният глава Росен Плевнелиев след срещата си с новоизбрания президент ген. Румен Радев поиска Конституционният съд да каже дали може да насрочи предсрочни избори без да разпусне парламента.

  “Няма смисъл Конституционният съд да бъде занимаван с такива въпроси. Единственото, което президентът може да направи, е да назначи служебно правителство. Датата на предсрочните избори зависи от това кога ще бъде разпуснат парламента, а това ще стане в мандата на Румен Радев”, обясни Близнашки.

  Конституционалисти обясниха пред БНР, че предсрочните парламентарни избори ще са най-рано на 26 март 2017 година. Тяхното мнение също съвпада с това на проф. Близнашки, че предсрочен вот може да насрочи единствено Румен Радев, след като встъпи в длъжност на 22 януари.

  До издаването на указа за разпускане на Народното събрание, то ще работи в нормален режим, макар и със служебно правителство. Така ако Радев подпише указа за разпускането на парламента, още в деня на встъпването в длъжност – 22 януари, първата неделя след необходимия двумесечен срок е 26 март.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg