• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Санирането се отлага
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Блок 307 в район „Влaдислав Варненчик”. чието саниране вече започна. Снимка: Кметство Владиславово

   

  Санирането на половината блокове във Варна, чиито сдружения са подали документи за безвъзмездно финансиране, се отлага на този етап. Причината е изчерпаният ресурс на националната програма за енергийна ефективност и временното преустановяване на сключване на нови договори.

  Регистрираните сдружения на собственици в морската столица са 76, от които 39 имат сключени договори с Българската банка за развитие (ББР) и за тях има гарантирано финансиране. То възлиза на общо 39 млн. лв. или средно по 1 млн. лв. на всеки одобрен блок, обясни пред Дарик зам.кметът на Варна Христо Иванов.

  Останалите 37 сдружения ще трябва да разчитат, че в републиканския бюджет за следващата година ще бъдат заложени пари за продължение на програмата. Техническата документация на повечето от блоковете вече е била изпратена в ББР за сключване на договори, но подписването им се отлага за неясно кога.

  В район „Младост” има най-много регистрирани сдружения – 36. В „Приморски” те са 13, в „Одесос” – 11, в „Аспарухово” – 10, а във „Владислав Варненчик” – едва 6.

  „При положение, че във Варна има над 1000 сгради, отговарящи на изискванията, значи сме на много нисък процент. Това е много неприятно, защото програмата има няколко ефекта. Прекият ефект е за домакинствата – сградата придобива добър външен вид, има икономия за ел. енергия, извършват се ремонти, за които собствениците трудно биха събрали средства. Другият ефект е, че парите по програмата остават в държавата. Колкото повече обекти има в един град, толкова повече работа имат строителните фирми и много хора ще бъдат ангажирани покрай дейностите”, каза още Христо Иванов.

  Зам.-кметът съветва собствениците, които вече са започнали да събират документи за кандидатстване, да не преустановяват подготвянето им заради временното спиране на програмата.

  Всеки от блоковете, за които финансирането е гарантирано, ще бъде саниран от различна фирма. Първите сгради трябва да бъдат завършени в началото на следващата година, добави Христо Иванов. Той признава ще, че стартът на строителните дейности във Варна се е забавил. Сред причините били процедурите на обявените обществени поръчки и решението на местната администрация първо да се сключат рамкови споразумения с фирми за изработка на паспорти на сградите и извършване на енергиен одит. Това обаче после улеснявало и съкращавало сроковете за проектиране на заданията и обявяване на процедурите за избор на изпълнител.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg