Първите лекари пристигнаха в центъра за настаняване на бежанци в Харманли

Лекарите трябва да извършат скрининг на обитателите на центъра

Нощта в бежанския център е преминала спокойно. Рано тази сутрин са влезли част от военните, които бяха изпратени по решение на Министерския съвет. По-късно днес се очаква да започне ремонтирането на оградата на центъра, тъй като в нея има големи дупки.

 

Първите трима лекари пристигнаха в центъра за настаняване в Харманли седмица след като беше поставен под карантина. В лагера влезе екип от пловдивската болница "Свети Георги", в който влизат трима лекари - паразитолог, инфекционист и специалист по кожни болести. В екипа са включени и две медицински сестри. Очаква се по-късно в лагера да пристигне и екип от Александровска болница. Лекарите трябва да извършат скрининг на обитателите на центъра. Той беше затворен преди седмица заради опасенията на жителите на Харманли, че сред мигрантите има заразно болни. След затварянето на лагера се стигна до бунтовете в четвъртък.

24 служители на реда бяха ранени по време на размириците, един тежко. Изведени бяха 400 мигранти , за които е установено че са участвали в бунтовете срещу полицията и са започнати процедури за повдигане на обвинения. Вече са повдигнати 18 такива.

Основните участници в бунтовете са афганистанци. Тепърва предстои оценяване на щетите.