• Варна
  10°
  тъмни облаци
  Влажност: 46%
  Вятър: 2m/s W
  Древен надпис преобърна представите за Филипопол и Античния театър
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимки: © Искра Койчева/ Дарик Пловдив
  Снимки: © Искра Койчева/ Дарик Пловдив

  Надписът доказва, че Античният театър е съществувал още през 90-те години на първи век

  Древен надпис, открит на Античния театър в Пловдив, преобърна представите на археолозите за Филипопол и античното съоръжение. За историческото разкритие съобщи преподавателят по старогръцки в СУ “Св. Климент Охридски” Николай Шаранков, цитиран от Дарик радио.

  „Това е най-ранният надпис, който дава информация не само за античния Филипопол, а и за водещата роля, която градът получава в провинция „Тракия“ по времето на император Домециан. Надписът е почетен и се намира под статуя на най-видния гражданин на Филипопол от първи век Тит Флавий Котис. Мъжът е бил наследник на последните тракийските царе и е заемал всички важни длъжности, които са съществували в един римския град. Тит Котис е първожрец на императорския култ, не само за Филипопол, а и за цялата провинция. По това време се създава и Съюза на градовете от провинцията, който се грижи за правата на селищата пред римските власти, а Филипопол заема водещата функция в обединението”, разказа Шаранков.

  По думите му, надписът доказва, че Античният театър е съществувал още през 90-те години на първи век, а не 20-30 години по-късно, както се е считало досега. Уникалната археологическа находка показва още, че Филипопол е бил водещ град – метрополия 1 век по-рано.

  Надписът, който е от два фрагмента, ще бъде демонтиран, слепен и експониран най-вероятно в подземните помещения на т.н. оркестра под сцената на Античния театър, обясни пловдивската археоложка Мая Мартинова.

  „Античният Филиполол е един от най-големите градове в източните провинции на Римската империя и както казва древният Лукиан в произведението си „Бегълците“- „неговата красота блести отдалеч“, каза още тя.

  В надписа Филипопол е наречен “Майката на градовете”, а Тит Флавий Котис е първият му градоначалник, заяви от своя страна кметът на Пловдив Иван Тотев.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg