• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Създадоха оръдие срещу дронове
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Drone

  Оръдието тежи едва шест килограма, компактно е и може да се носи на гръб

  През последните месеци използването на летящи дронове се увеличава с бързи темпове и все повече експерти виждат потенциални заплахи в това. Вече са на лице съобщения, че терористичната организация “Ислямска държава” модифицира успешно конвенционални дрони с цел да ги превърне в летящи бомби. Добавете към това и възможността чрез малките автономни апарати да се пренасят наркотици и картината става още по-притеснителна.

  Едно възможно решение е създаденото от австралийската компания DroneShield първо по рода си оръдие срещу дрони. То на практика не стреля, а поема управлението върху летящите обекти, приземявайки ги безопасно. Може също да блокира техния GPS сигнал, както и този на алтернативната руска система за позициониране GLONASS.

  Оръдието тежи едва шест килограма, компактно е и може да се носи на гръб, което го прави използваемо в почти всяка ситуация. Подходящо е за нуждите на органите на реда, армията, охранителни фирми и всеки друг, който има причина да се защитава от потенциална атака с летящи дрони.

  За сега своеобразното оръдие все още не е позволено за използване в повечето страни по света. Предстои обаче то да бъде разрешено от Федералната комисия по далекосъобщения на САЩ. Вероятно употребата му също ще попада под някакъв регистрационен режим. Все пак във време, когато летящите дрони вече се използват от хиляди хора, едва ли е добра идея всеки желаещ да може да поема контрола върху произволно избран такъв апарат и да го приземява където си поиска.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg