Повече от 50 хиляди сирийци са напуснали Източно Алепо

Най-малко 21 цивилни са убити в Източно Алепо

Повече от 50 хиляди сирийци са напуснали Източно Алепо. Това съобщават от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от "Гардиън".

Днес Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредна среща заради продължаващите боеве в града.

Центърът информира, че тази сутрин най-малко 21 цивилни са убити в Източно Алепо при артилерийска стрелба от страна на правителствената армия.

През последните дни цивилни, включително родители с деца и млади хора, които тикат колички с възрастни, бягат от контролираните от бунтовниците източни части в града. Някои от сирийците са пристигнали в контролирана от Дамаск или от кюрдите територия с препълнени куфари и чанти, а други само с дрехите на гърба си.

Стотици хора се качват на правителствени автобуси в превзетия наскоро квартал "Джабал Бадро", за да бъдат откарани в Западно Алепо.

Правителствените сили и съюзниците им си върнаха 1/3 от окупираните от бунтовниците квартали в Алепо, въпреки че руското военно министерство обяви, че всички квартали са прочистени.

Загубата на Алепо ще бъде най-големият удар върху сирийската опозиция от началото на конфликта март 2011 година, който започна с антиправителствени протести преди да се насочи към гражданска война.

ООН от месеци се опитва да получи достъп до източната част на Алепо. По-рано този месец организацията представи план за доставка на хуманитарна помощ и евакуирани на ранените и болните. Но не успя да си осигури споразумение от правителството.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание днес за ситуацията. Съветът ще разпита посланика на ООН за Сирия Стефан де Мистура и представители по хуманитарните въпроси.

Сирийската опозиционна Национална коалиция обяви, че работи с Франция по проекторезолюция за незабавно прекратяване на боевете в Алепо, макар че Русия най-вероятно ще използва правото си на вето.