Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Най-големите харчове на българина – за храна и комунални услуги
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Woman.bg
Снимка: Woman.bg

Разходите за здравеопазване са били по около 600 лева на домакинство

Най-големите разходи на българските домакинства през миналата година са били за храна и за поддръжка на дома /вода, електричество и други горива за отопление/, сочат данни от анализ на Евростат за разходите на домакинствата в ЕС-28 с цел консумация през 2015 г., подкрепени с цифри за потреблението у нас и от националната статистика.

България е била сред страните, в които разходите на домакинствата за жилища, вода, електроенергия и други горива са сред най-ниските в ЕС – около 18,5 на сто от общите разходи, отчита Евростат.

Най-ниски по това перо са били разходите в Малта – 10 на сто, Кипър – 16,6 на сто, Естония – 18 на сто, България – 18,5 на сто, Португалия и Словения – по 18,8 на сто и др. По данни на националната статистика през миналата година българинът е харчил най-много за храна – по 3510 лева на домакинство и по 1463 лева на човек, пише БТА.

Разходите за жилището са втори по размер за българите – по 1598 лева на домакинство и по 666 лева на човек. На трета позиция са разходите на българските домакинства за транспорт – по около 800 лева на домакинство и по 330 лева на човек.  и по 250 лева на човек, а за алкохол и цигари – по 489 лева на домакинство и по около 200 лева на човек.

През миналата година домакинствата в ЕС са отделили близо 2 трилиона долара или около 25 процента от общите разходи за поддръжка на жилищата, за вода, отопление и други горива, т.е. върхът на пирамидата е бил обърнат към жилищните нужди на европейските домакинства, отчита Евростат.

Най-високи са били жилищните разходи в Дания – около 30 на сто, Финландия – 28 на сто, Франция и Швеция – по 26 на сто, Чехия и Великобритания – по 25 на сто и др. Следващият най-голям разход за домакинствата в ЕС е бил за транспорт – 13 на сто. За храна /без алкохол/ европейците са отделяли по 12,3 на сто; за различни видове сервиз и услуги – по 11,5 на сто; за култура и ресторанти – по 8,5 на сто; за алкохол и цигари – по 4 на сто и за здравеопазване – по 3,9 на сто.

Най-нисък дял от разходите на европейските домакинства е бил отделян за комуникация – 2,5 на сто и за образование -1,1 на сто, отчита Евростат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *