• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Една трета от българите нямат пари за развлечения
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  %d1%87%d0%b0%d1%88%d0%b8

  Около 30% от българите не са можели да си позволят заради финансови проблеми да излязат с приятели веднъж месечно за по питие или храна, показват последни данни от анализ на Евростат за материалните лишения, които са съпътствали европейските домакинства през 2014 г.

  Около 26 на сто от българите под 25-годишна възраст, други 28 на сто от работещите българи на възраст 25-64 години и над 45 процента от по-възрастните не са били в състояние да се излязат на заведение поне веднъж месечно, уточнява БТА.

  Освен това около 37 на сто от българите не са могли да си позволят редовна почивка. По този показател почти всички възрастови групи събират близки проценти – младите под 25-годишни българи (38 на сто), работещите българи (28 на сто) и възрастните българи (34 на сто) – са нямали възможност за редовна почивка заради финансови проблеми през 2014 г.

  Според анализа на Евростат – един на всеки 10 европейци (около 13 на сто от населението на над 16 г. в ЕС) не е можел да си позволи събиране с приятели поне веднъж месечно през 2014 г. Един от всеки 6 европейци пък не е бил в състояние да си позволи и редовна почивка (около 18 на сто от европейците в същата възрастова категория).

  В дъното на класацията с най-ниски финансови възможности по този показател са били унгарците и румънците – съответно 36 на сто и 35 на сто. Жителите на северната ни съседка са имали и най-малко финансови възможности за редовна почивка – над 56 на сто от тях са нямали пари за ваканция, като зад тях се нареждат представителите на България (37%) и на Литва (35 на сто).

  На обратния полюс на тази класация са били жителите на Швеция, където едва 0.8 на сто от хората не са имали възможност да излязат с приятели поне веднъж месечно през 2014 г., Финландия – 1.5 на сто, Дания – 3.2 на сто, Холандия – 3.3 на сто, Чехия – 3.4 на сто, Люксембург – 4.1 на сто.

  Най-нисък е бил делът на хората, които заради финансови причини са нямали възможност за постоянна почивка във Финландия – едва 3.2 на сто, в Люксембург – 4 на сто, в Швеция – 4.2 на сто и др.

  Проучването на Евростат за тези материални лишения на европейските граждани, е своеобразен източник за сравнителни статистически данни за разпределението на доходите, бедността и условията на живот в страните на ЕС-28.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg