• Варна
  12°
  ясно небе
  Влажност: 71%
  Дете с краста във варненско училище
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  800px-acarodermatitis_hand

  Третокласник от варненското училище “Димчо Дебелянов” е диагностициран с краста. Диагнозата е поставена на 30 ноември, но родителите на съучениците на болното дете не са били уведомени официално, а научават за заразата случайно.

  По думите на майката на дете, което е било в контакт с възпитаници на училището, вместо хората да бъдат предупредени, когато родителите задавали въпроси от школото само призовавали към спокойствие и невсяване на паника. Пак според родителите, случаят умишлено се криел.

  От училище “Димчо Дебелянов” отказаха официален коментар с мотива, че директорката Калина Нушева е в отпуск. От там обаче категорично отрекоха, да се крие информация. За случая на краста с писма са били уведомени Регионалната здравна инспекция и Социалните, които да проверят в какви условия живее детето и как се е стигнало до заразяването, твърдят от школото.

  От Регионалната здравна инспекция обаче все още не са получили въпросното писмо. “Знам, че имаше устно уведомление по телефона, но писмо до мен не е стигало”, посочи шефката на дирекция “Надзор на заразните болести” към РЗИ д-р Янка Драганова. Тя обясни, че заболяването не е страшно и се лекува за няколко дни с препарати за мазане, в чието съдържание има сяра. Всички родителите, които имат и най-малки съмнения обаче, че децата им са били контактни със заразения ученик, трябва да ги заведат при личния лекар, който да ги лекува или пренасочи към кожен специалист. “Ако се притесняват, няма нужда да чакат поява на обрив, а могат да заведат децата си на профилактичен преглед”, посъветва д-р Драганова.

  Крастата е заразна болест, причинена от вид паразитен акар, който живее и снася яйца в роговия слой на кожата. Заразяването става чрез пряк контакт с болен от краста или чрез употреба на заразено бельо. Причина за появата й най-често е лоша хигиена.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg