• Варна
  11°
  разкъсана облачност
  Влажност: 76%
  Вятър: 4m/s ESE
  В кои държави в Европа чуждите туристи са повече от местните жители
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Капитал
  Снимка: Капитал

  Преди две години България вече е покрила този критерий с население от 7.2 млн. и 7.3 млн. туристи

  Тази седмица Министерството на туризма даде заявка, че очаква през 2016 г. за пръв път България да е привлякла над 8 млн. туристи, тоест повече, отколкото е населението ѝ. Kои и колко държави са постигнали този резултат провери в базата данни на Световната банка „Дневник“.

  Oт информацията се вижда, че в най-масовия случай популярните островни туристически дестинации са тези, които успяват да привлекат много повече туристи, отколкото са местните жители. Такива са, например Малдивите (401 хил. жители и 1.2 млн чужди туристи годишно), Аруба (103.4 хил. жители и 1.1 млн. туристи), Бахамите (383 хил. жители и 1.4 млн. туристи). В класацията попадат и някои безспорни туристически лидери (Франция, Испания, Сингапур). Други страни – емблеми в туризма, изненадващо не постигат този критерий. Такива са Италия, в която на един местен жител се падат 0.79 туристи, Великобритания и Турция, където чуждите туристи са два пъти по-малко от населението, САЩ – с четири пъти повече население от привлечените туристи.

  Данните на Световната банка са за 2014 г., които са последните за международния туризъм. Според тях преди две години България вече е покрила този критерий с население от 7.2 млн. и 7.3 млн. туристи.

  Вижте в графиката кои държави в Европа успяват да привлекат повече чужди туристи, отколкото са жителите им. В нея с червено са означени държавите, където туристите са до два пъти повече от населението. В зелено са страните, в които туристите са между два и три пъти повече, в синьо са оцветени страните, в които туристите са три до четири пъти повече от местните жители. В лилаво са страните с още по-голямо съотношение. Рекордьор е Андора, където живеещите под 73 хил. души посрещат по 2.4 млн. туристи годишно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg