• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  2016-а ще се запомни с рекорден улов на чернокоп
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Архив / ribibg.com
  Снимка: Архив / ribibg.com

  Близо 66 000 кг паламуд и към 695 000 кг чернокоп (дребен лефер) уловиха рибарите до началото на декември, посочват последните данни на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. За паламуда това е 9 пъти повече от предишните 4 години (най- добра е била 2012 г. – над 96 000 кг).  За черонокопа количеството е рекордно – със 100 000 кг повече от върховата за улова 2012 г.

  Тазгодишният улов изненада дори бранша. Мнението на специалистите е, че рибните запаси в Черно море непрекъснато намаляват. Като причини те изтъкват преулова на риба, недобрата екологична среда и, не на последно място, появата на ктенофората (мнемиопис лейки) – пришълецът, който изяжда планктона.

  Това, което прави впечатление, е, че пиковите години за улова се редуват с някаква цикличност. Не са много ясни причините за тази цикличност, тъй като в края на 90-те години също имаше повишен улов на различни видове риба, заяви Константин Михайлов, ихтиолог от Института по рибни ресурси, цитиран от в. “Черно море”. Много са факторите, които оформят благоприятната среда за различните видове риба. На първо място той поставя чистотата на морската вода, която осезаемо се подобрява, особено с новите пречиствателни станции през последните години, а също и нейната температура.

  Друга важна причина е подобряването на хранителната база за хищните видове, каквито са паламудът и леферът, подчертава ихтиологът. През 2014 г. хамсията, с която се хранят хищните видове, е достигнала 350 тона, което е в пъти повече за последните 20 години. През същата година Константин Михайлов е участвал в експедицията за полева снимка за популацията на делфините в Черно море и станал свидетел на големи стада от хамсия и трицона на 80-100 мили от брега. По неговите думи основното за улова са новите поколения на рибата. Сегашният паламуд и лефер са от тазгодишните малки рибки. За устойчив риболов можем да говорим при наличието на силни поколения поне в продължение на няколко години. Хубавото е, че както през 2012 г., така и през 2014 г., а също и през 2016 г., има голям улов. За съжаление, липсват сигурни данни от изследвания за риболовната обстановка, за да може да се направи извод, че и следващите години ще се повтори сегашният сравнително висок улов, допълни ихтиологът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg