• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Правителството реши: Спешно 10 млн. лв. за хората в Хитрино
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Парите ще бъдат преведени още днес на общината и социалното министерство

  Общо 10 млн. лева отпуска правителството за справяне с последиците от бедствието в Хитрино. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов след като свика извънредно заседание на кабинета. То започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите, съобщава news.bg.

  Първите 5 млн. лева още днес ще бъдат преведени по сметките на общината – директна помощ за хората. Целта е кметът да има готови пари, с които при първа възможност да започнат действията по разчистването и възстановяването на щетите.

  Другите 5 млн. отиват по сметките на социалното министерство, защото кметът по закон няма право да се разпорежда за много от дейностите. Тези 5 млн. милиона още днес ще се разпоредят, за да бъдат закупени лекарства, памперси и всичко необходимо, подчерта Бойко Борисов.

  Днес се очаква ЕК да позволи пренасочване на средства от европрограмите “Транспорт” и “Развитие на селските райони” за възстановяване на щетите в Хитрино. Проведени са разговори с ЕК. Очаква се следобед да има публично изявление по темата.

  Ще ни дадат възможност по две от програмите – “Транспорт” и “Развитие на селските райони” да пренасочим пари за инфраструктурата, така че всички поражения по жп гарата и линиите да бъдат възстановени с европейски средства. Парите, които днес Министерски съвет гласува, отиват директно за хората, подчерта Борисов.

  Борисов изрази надежда скоро да приключи източването на цистерните.

  Ускорихме максимум този процес – през нощта бяха източени четири. Сега има малка авария, която ще бъде отстранена. Стълб е опасно наведен над една от цистерните, обясни Бойко Борисов.

  Той изрази надежда, ако продължи да се работи с това темпо, доста по-скоро да приключи източването на цистерните и да започне разчистването на терена и връщането на хората.

  “Така че малко по-оптимист съм в сферата на процедурите, които текат. Всячески се стараем да не пресираме хората и експертите, които работят на място, защото рискът е голям”, подчерта Бойко Борисов.

  hitrino  Трагедията в Хитрино

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg