• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Външно министерство: България не е за замразяване на членството на Турция в ЕС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: МВнР
  Снимка: МВнР

  Нищо в българската позиция не дава основание за изводи, че подкрепяме замразяване на преговорния процес за членство на Турция в ЕС, заявиха от МВнР. В понеделник Себастиан Курц коментира, че Австрия, България и Холандия са за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.

  Преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да се водят по същата процедура и при спазване на същите критерии, които се отнасят за всички останали страни-кандидатки, водещи преговори за присъединяване. Това е българската позиция, която ще бъде представена на предстоящия във вторник в Брюксел Съвет “Общи въпроси”, на който ще бъдат приети заключения по разширяването на ЕС.

  Позицията е приета в съответствие с националния координационен механизъм по европейските въпроси, заявяват от МВнР.

  Ето и цялото съобщение:

  Българската позиция за предстоящия на 13 декември 2016 г. Съвет “Общи въпроси”, на който ще бъдат приети заключения по разширяването на ЕС, е приета в съответствие с националния координационен механизъм по европейските въпроси. В нея ясно се казва, че процесът на присъединяване на Република Турция към ЕС представлява важен инструмент за влияние и насърчаване на процеса на европеизация на страната и следва да бъде запазен.

  Нищо в позицията на България относно преговорите за присъединяване на Република Турция към ЕС не дава основание за изводи в посока на евентуална българска подкрепа за замразяване на преговорния процес. Република България винаги се е придържала към позицията, че преговорите за членство на Република Турция в ЕС трябва да се водят по същата процедура и при спазване на същите критерии, които се отнасят за всички останали страни-кандидатки, водещи преговори за присъединяване.

  България ще изрази надежда на заседанието във вторник на Съвет “Общи въпроси” в Брюксел, че ще бъде намерен начин за адекватно отразяване на изразените от отделни други държави членки притеснения, в същото време ще подчертае важността на приемане на балансирани заключения, които да не бъдат поставени под въпрос, тъй като те ще изпратят важен и дългоочакван сигнал към страните партньори.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg