• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Започват масови проверки в хранителните вериги за фалшиви промоции
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Масови проверки на коледните промоции в хранителните вериги започват от Комисията за защита на потребителите, пише в. „Монитор”. Причината е, че търговците разпространяват брошури в 200-300 хил. тираж, а инспекторите установяват, че от дадени артикули има налични едва по 10 броя.

  „Зареждането трябва да е в такива количества, че да може потребителите в съотношение, което е съразмерно на разпространената реклама, да бъдат в състояние да си го купят”, обясни председателят на комисията Димитър Маргаритов.

  До празниците инспекторите от ведомството ще проверяват и коледните базари, които масово продават некачествени стоки и не издават касови бележки. Според Маргаритов във временните обекти често се предлагат предмети с остри и режещи повърхности или стоки, които могат да бъдат разглобени и част от елементите да бъдат погълнати от деца.

  От КЗП допълниха, че по време на студентския празник 8-ми декември във ведомството не са постъпвали сигнали за големи нарушения. Въпреки това проверяващите се натъкнали на фрапантен случай, в който физическо лице предлагал настаняване на студенти в хотел, но чрез „Фейсбук”.

  Оказало се, че онлайн „търговецът” не е регистриран като туроператор и няма лиценз за извършване на подобен тип дейност. Той дори не представил договор, с който да удостовери, че има право да настанява хора във въпросния хотел.

  Фалшивият туроператор освен празненства за 8-ми декември предлагал дори и пътувания в чужбина и организиране на семейни партита.

  Комисията е съставила констативен протокол и тепърва предстои изясняване на подробностите. Санкцията за подобен тип нарушение може да достигне до 10 хил. лв.

  Председателят предупреди и за нелоялни търговски практики при предпразничното пазаруване. „Когато се анонсира процент намаление, без да са направени специални уговорки, би трябвало преобладаващата част от стоките да бъдат намалени с този процент. Ако констатираме, че той се отнася за много ограничен кръг от стоки, това е нелоялна практика, която санкционираме”, обясни Маргаритов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg