• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Реформаторите ще правят правителство, искат Борисов за премиер
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  reformatori-hristov

  Реформаторският блок взе третия мандат за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев. В президентството дойдоха заместник-председателите на СДС Румен Христов и Костадин Марков, Борислав Великов (БНД), и Александър Христов (БЗНС). Представители на другите партии в Реформаторския блок – НПСД и ДБГ, нямаше, съобщи Дневник.

  Нормално и естествено е министър-председателят да е от ГЕРБ, каза още Христов.

  “За нас отговорността е огромна, искам да кажа, че автентичната десница не е получавала мандат от 19 години”, заяви Румен Христов след разговор с президента Росен Плевнелиев. Христов добави, че Реформаторите не виждат причина за предсрочни избори, а съставянето на следващия кабинет след изборите нямало да е по-лесно.

  Президентът Росен Плевнелиев каза на представителите на РБ, че  много се радва да ги види. “Намираме се в конституционна процедура, в която президентът ще връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство в това НС. Заслужава си да опитаме”, заяви Плевнелиев.

  “Както самият аз казах, понякога и 1% шанс може да бъде 100%, така че си заслужава да опитаме. Още повече в светлината на рекордния брой кризи, които се разиграват около нас в региона и по света. Затова за мен е чест да ви връча този мандат и ще се радвам да бъдат положени усилия за неговото реализиране”, каза още Плевнелиев при физическото връчване на третия мандат.


  Срокът, в който трябва да стане ясно ще има ли ново правителство, е понеделник. Ако дотогава няма осигурена подкрепа, РБ ще върне мандата. От Блока пак ще направят консултации с “Обединените патриоти”, ГЕРБ, БДЦ и независими депутати.
  “Ще се опитаме да намерим мнозинство, което да гарантира управлението на страната, така че то да бъде стабилно, предвид ситуацията в света, атентатите в Турция и най-вече предвид сложната обстановка около Хитрино”, каза Румен Христов след заседанието на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Блока.

  “Нищо не пречи да предложим използването на мандата основно от ГЕРБ, с посочен министър-председател от тях, разбира се, с наше съгласие. Основна конструкция от ГЕРБ, а защо не и с лек ремонт този кабинет да продължи да работи”, коментира по-рано пред “Нова телевизия” Христов.

  Лидерът на СДС Божидар Лукарски обаче заяви пред Би Ти Ви, че Бойко Борисов е най-подходящ за премиер.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg