• Варна
  18°
  тъмни облаци
  Влажност: 25%
  Вятър: 6m/s NW
  Награда „Сахаров“ за две жени избягали от “Ислямска държава”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Надя Мурад, Ламия Башар и Мартин Шулц по време на брифинга след награждаването. Снимка: Varnautre.bg / Росица Колева
  Надя Мурад, Ламия Башар и Мартин Шулц по време на брифинга след награждаването. Снимка: Varnautre.bg / Росица Колева

   

  Надя Мурад и Ламия Башар са тазгодишните носителки на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта. Решението бе обявено от председателя на Парламента Мартин Шулц на 27 октомври след заседание с ръководителите на политическите групи. Двете млади жени успяват да избягат от сексуално робство при ИДИЛ и да разкажат на света за преследването на своята малцинствена общност – езидите, от страна на терористите.

  Награждаването се състоя днес в пленарната зала на Европейския парламент, предаде пратеникът на Varnautre.bg в Страсбург Росица Колева.

  Мартин Шулц посочи в реч в пленарна зала, че с присъждането на наградата на Надя Мурад и Ламия Башар “ние показваме, че тяхната борба не е била напразно и че ние сме готови да ги подкрепим срещу трудностите и бруталното насилие от страна на така наречената „Ислямска държава“, на които все още са подложени толкова много хора“. “Те съумяха да избягат в Европа и да намерят спокоен пристан тук ”, добави той.

  Надя Мурад (вляво) и Ламия Башар ©AP Images/ European Union-EP & ©Enric Vives-Rubio/Público
  Надя Мурад (вляво) и Ламия Башар ©AP Images/ European Union-EP & ©Enric Vives-Rubio/Público

  За Надя Мурад и Ламия Башар

  Надя Мурад и Ламия Ажи Башар оцеляват след сексуално робство при „Ислямска държава” и се превръщат в говорителки на жените, станали жертви на систематичното използване на сексуално насилие от страна на терористите. Те се застъпват публично и за езидската общност в Ирак – религиозно малцинство, подложено на геноцид от ИДИЛ.

  И двете са от село Кочо, в близост до гр. Синжар в северната част на Ирак. На 3 август 2014 г. ИДИЛ избива всички мъже в селото и отвлича млади жени, в това число Ламия Башар, Надя Мурад и техните сестри. Те са купувани, препродавани нееднократно и експлоатирани като сексуални робини.

  През ноември 2014 г. Мурад успява да избяга с помощта на съседско семейство, което я извежда тайно извън територията, контролирана от ИДИЛ. Това ѝ дава възможност да се насочи към лагер за бежанци в Северен Ирак, а по-късно и към Германия. Година по-късно, през декември 2015 г., на първото заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпросите на трафика на хора Мурад изнася вълнуваща реч, в която описва своите преживявания.

  През септември 2016 г. тя става първия посланик на добра воля на Службата на ООН по наркотиците и престъпността за достойнството на жертвите на трафика на хора, като взема участие в световни и местни инициативи за повишаване на осведомеността относно тежкото положение на безбройните жертви на трафика на хора. През октомври 2016 г. Съветът на Европа я удостоява с наградата „Вацлав Хавел” за принос в областта на правата на човека.

  Ламия Башар прави няколко опита за бягство и през април 2016 г. най-сетне успява да се спаси благодарение на помощта на своето семейство, което заплаща възнаграждение на местни контрабандисти на хора. Докато бяга в посока към територията, контролирана от иракското правителство, следвана от бойци на ИДИЛ, край нея избухва противопехотна мина. Две нейни спътнички са убити, а тя самата е ранена и почти загубва зрението си. В крайна сметка успява да се спаси и впоследствие е изпратена на лечение в Германия, където тя се свързва със своите оцелели братя и сестри.

  От възстановяването си насам Ламия Башар извършва активна дейност за повишаване на осведомеността относно тежкото положение на езидската общност и оказва подкрепа на жени и деца, станали жертви на робството и жестокостите от страна на ИДИЛ.

  Финалистите

  Другите финалисти за наградата за 2016 г. бяха турският журналист Джан Дюндар и татарският активист от Крим Мустафа Джемилев. Научете повече за тях тук.

  Наградата „Сахаров“

  Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Нейното финансово измерение е в размер на 50 000 евро. Миналата година наградата бе присъдена на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи, преследван заради либералните си възгледи.

  Номинации могат да бъдат правени от отделна политическа група или от поне 40 депутати от различни групи в ЕП. Комисиите по външни работи и развитие в ЕП определят трима финалисти на база на номинациите, а след това лидерите на политическите групи в ЕП избират лауреата за годината.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg