• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  И седмокласниците с диплома за основно образование
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Очаква се изпитите след седми клас отново да бъдат заедно с матурите, които вече са насрочени

  Всички ученици, които завършат седми клас, вече ще трябва да кандидатстват за прием в осми клас, дори и ако искат да останат в същото училище. Новите правила важат от следващото лято, т.е. края на учебната 2016/2017 година, когато заради новата училищна структура за пръв път диплома за завършено основно образование ще получат и седмокласниците, пише Дневник.

  Досега диплома за основно образование се вземаше в осми клас/вкл. и тазгодишните осмокласници ще получат такава/, а след седми клас кандидатстваха само децата, които искат да учат в езикови, математически и природоматематически гимназии.

  “От това лято ще кандидатстват всички деца, които завършат седми клас, тъй като на практика те завършват етап в образованието си. Кандидатстването и приемът ще става на базата на точки от два балообразуващи предмета и от резултатите от изпитите за националното външно оценяване. Ще направим семинари за директори”, обясни началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева пред журналисти в парламента днес, където участва в Лидерската академия за училищни директори.

  Максималният брой на точките при балообразуването е 500, като 400 от тях идват като обобщен резултат от националното външно оценяване по български език и литература и по математика, а 100 – от два балообразуващи предмета от дипломата. Максималният брой точки, които ученик може да изкара на един от двата изпита, е 100, но директорите ще преценяват дали да утроят броя точки от единия от двата теста (бел. авт. – например по български език и литература, ако приемащото училище е езикова гимназия) или да удвоят точките и от двата изпита.

  Балообразуващите предмети са два и отново се определят от директорите, като се очаква най-често те да бъдат български език и литература и математика, както е и в момента. За целта годишните оценки ще бъдат превръщани в точки, като шестицата ще носи 50 точки, петицата – 39, четворката – 26, а тройката – 15.

  От думите на Кастрева се разбра, че само седмокласниците, които имат слаба годишна оценка по някой от изучаваните предмети, няма да могат да кандидатстват, тъй като ще трябва да повтарят класа. Досега двойките на изпитите след седми клас спираха учениците от кандидатстване в елитни гимназии.

  Дори и при много лоши резултати и хипотетичен сбор от нула точки от двата изпита, седмокласниците ще могат да кандидатстват за прием в осми клас, ако нямат слаби оценки в дипломата, т.е. имат поне тройки по двата балообразуващи предмета. Тоест минималният бал за кандидатстване след седми клас, което на практика е задължително, е 30 точки (бел. авт. – две по 15).

  “Децата и родителите ще трябва да преценят добре как да подредят желанията си при кандидатстване спрямо бала, който събират. Учениците с по-малък брой точки няма как да бъдат приети в елитни гимназии”, заяви Кастрева.

  Учениците ще избират дали да кандидатстват в същото средно училище (СУ), където учат или в гимназия – езикова, профилирана (математическа или природоматематическа) или професионална. Предполага се, че в гимназиите, които не са сред най-желаните, ще може да се кандидатства и с по-малък брой точки, което значи нисък резултат на изпитите.

  Очаква се изпитите след седми клас отново да бъдат заедно с матурите, чиито дати са насрочени – на 19 май 2017 г. ще бъде матурата по български език и литература, а на 22 май – по избор.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg