• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Закон за доброволчеството догодина и у нас
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  momchil-nikolov-evrodeputat
  Момчил Николов по време на срещата с български журналисти в Европейския парламент днес, в Страсбург. Снимка: Varnautre.bg | Росица Колева

   

  Да бъде създадена доброволческа борса за хора, готови да помагат в кризисни ситуации, предлага евродепутатът Момчил Николов

  Проектозакон за доброволчеството ще бъде внесен в народното събрание следващата година. Това съобщи евродепутатът Момчил Ненков на среща с представители на българските медии в Страсбург.

  “Ще внесем закона, веднага щом има избрано ново Народно събрание”, заяви той. В него ще бъде заложено признаване на стаж на доброволците, които не са в трудови взаимоотношения. Той ще гарантира и защита за работещите доброволци, за да се избегнат ситуации като в “Аспарухово”, при които работодатели заплашваха с уволнение свои сложители, решили да помагат на бедстващите.

  Друг акцент в новия закон е възстановяване на разходите, направени от доброволците. Предвидено е и създването на доброволческа борса за набиране на хора, готови да помагат в кризисни ситуации.

  “В закона сме взаимствали добри практики от Белгия, Франция, Германия, но все пак той трябва да е съобразен и с българския манталитет”, коментира Ненков. Той уточни, че продължават да текат разговори с доброволчески и работодателски организации, така че законът да удовлетворява всички страни.

  “В европейски мащаб доброволците са 3 млн. на годишна база, които формират 3% от БВП на европейския континет. У нас са едва 80 хиляди. С приемането на Закон за доброволчеството бройката на доброволците у нас ще се повиши, като едновремнно с това тази дейност ще бъде улеснена”, каза евродепутатът.

  Освен България само още две държави в ЕС нямат Закон за доброволчеството.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg