• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Един на трима твърди, че е щастлив
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  0320_happiness-day

  Хората със средни доходи са по-щастливи в сравнение с 2010-а

  Българите днес са малко по-доволни от живота си в сравнение с 2010 г., като нивото на удовлетвореност е нараснало с 4 процентни пункта за периода. Тенденцията е по-изразена за групата със средни доходи.

  Въпреки това само 37% от българските респонденти са доволни от живота си през 2016 г. – процент, който е много по-нисък спрямо средното ниво в Югоизточна Европа и региона на преход* (съответно 39% и 43%). Това сочи третият пореден доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) “Life in Transition Survey”.

  В същото време 42% от българите смятат, че децата, родени днес, ще имат по-добър живот от сегашното поколение, което е с 10 процентни пункта под нивата от 2010 г. и е под средното ниво за региона на преход от 50%.

  Само 15% от българите мислят, че икономическата ситуация в страната се е подобрила през 2016 г. в сравнение с преди 6 години, а 14% мислят същото за политическата ситуация, като това е около средното за Европа и по двата показателя – от 17%.

  Един на всеки петима българи вярва, че домакинството му живее по-добре през настоящата година, отколкото през 2010 г., а само един на четирима е доволен от личното си финансово положение.

  Българите, които смятат, че нивата на корупция са се подобрили спрямо ситуацията преди 6 години, са само 9%. Според допълнителен анализ на данните около 10% от българските респонденти са заявили, че или те, или член на домакинството им са направили неофициално плащане или са даваил подарък при работа с публичната администрация през 12-те месеца преди проучването.

  Интересно е да се отбележи, че на въпроса в какво трябва да се изразява борбата с корупцията около 40% от българите отговарят, че обикновените хора няма какво да направят по въпроса. Също висок процент – един на всеки трима, отказват да плащат подкупи, а според по-малко от 20% решението е корупцията да се съобщава в момента на случване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg