• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  България и Румъния отново искат да паднат визите за САЩ и Канада
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Евродепутатите припомнят, че американските и канадски граждани пътуват без визи в ЕС и това трябва да важи и за всички европейски граждани

  Евродепутатите отново ще повдигнат въпроса за падането на визите за българи и румънци при пътуване в САЩ и Канада, съобщи пресслужбата на ЕП.  Очаква се днес те да отправят запитване към Европейската комисия какви са плановете и за постигане на пълна визова реципрочност с тези две страни.

  Канада изисква визи за граждани на България и Румъния (въпреки че е поела ангажимент визовият режим да бъде вдигнат до края на 2017 г.). САЩ налага същите изисквания за гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Наскоро я САЩ бе прието законодателство, което също може да засегне гражданите на държавите членки на Шенген, които притежават определено двойно гражданство.

  Евродепутатите припомнят, че американските и канадски граждани пътуват без визи в ЕС и това трябва да важи и за всички европейски граждани.

  Според механизма за визова реципрочност, който влезе в сила през януари 2014 г., ако трета страна не отмени визите до 24 месеца, след като е била предупредена, Европейската комисия трябва да наложи визи за нейните граждани за период от 12 месеца.

  Срокът за САЩ и Канада изтече още на 12 април тази година, но Еврокомисията все още не е предприела мерки спрямо Вашингтон и Отава.

  През април Европейската комисия (ЕК) поиска от Съвета на ЕС и Европейския парламент (ЕП) решат дали да не бъдат възстановени визите за американци и канадци като ответна мярка.

  Но Холандия, която бе председател на ЕС до края на юни, пренебрегна искането с аргумента, че подходът на ЕК за разрешаване на проблема не е описан в европейското законодателство. Подобна е позицията и на Словакия, която пое председателството на 1 юли. Освен това препоръката на ЕК няма задължителен характер за страните членки.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg