• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  В Хитрино докараха фургони за останалите без дом след инцидента
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Дарик Шумен
  Снимка: Дарик Шумен

   

  Във всеки освен кухня, има баня и две обособени помещения за живеене

  Докарани са първите фургони, в които да бъдат настанени хората, останали без дом след трагедията от 10 декември в Хитрино. Те са разтоварени в селскостопанския двор на съседното село Тимарево. Очаква се скоро да бъдат докарани и останалите фургони, съобщи Дарик радио – Шумен.

  След като бъдат премахнати преобърнатите цистерни, фургоните ще бъдат транспортирани там.

  “Фургоните са оборудвани с електрически инсталации, имат готварски печки и всичко, което е необходимо за живеене. В момента е важно да ликвидираме последствията от аварията и на следващ етап ще преценим къде да бъдат разположени в Хитрино”, обясни началникът на Националния оперативен център на ГДПБЗН комисар Тошко Бързилов.

  “Те са предвидени за хората, чиито домове са напълно унищожени и няма къде да живеят. След като се извърши оглед на място и сe установят жилища, които са потенциално опасни за живеене, ще се прецени дали има нужда от още фургони. На този етап те са предостатъчни”, обясни кметът на Хитрино Нурдин Исмаил.

  Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова съобщи на брифинг в селото, че от една цистерна все още изтича газ.

  “Имаме пълната готовност като техника и логистика да продължим с извеждането на най-крайните цистерни. Надявам се в края на деня да имаме добри резултати”, заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

  Операцията по изтеглянето на авариралите цистерните от района на жп гарата в Хитрино вероятно ще отнеме 4-5 дни, ако се осъществява при планираните темпове на работа и в зависимост от метеорологичните условия, техниката за това е налична, материалите – също.

  Все още в Хитрино около цистерните има опасност. Така обобщи обстановката главният секретар на МВР Георги Костов.

  “Нивото на застрашеност чувствително се свали в сравнение със събота и неделя, но все още има опасност за живота и здравето на всички, които са в отцепения периметър. Така че нека никой не опитва да пробива блокадата на периметъра, защото в момента има опасност за живота му”, каза още Костов.

  С цел безопасност, ще се ограничи до минимум влизането на външни лица в района. Всички автомобили ще бъдат прехвърлени в по-високите части на селото. Все още не е ясно кога хората ще се върнат по домовете си.

  hitrino  Трагедията в Хитрино

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg