• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Военни и полицаи с извънредни права при терористичен акт
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Направени промени и в Закона за СРС

  При терористичен акт службите ще имат право да прекъсват комуникационните връзки, ще могат да взимат частни автомобили, за да извозват пострадали, а гражданите ще са длъжни да предоставят телефоните си на служители при поискване.

  Това предвиждат приетите окончателно текстове в Закона за противодействие на тероризма.

  По време на провеждана антитерористична операция полицаи, военни и определени компетентни органи ще имат право да прилагат поредица от ограничения. Освен проверка на самоличността и задържане на лица, те ще имат право да използват на “превозни средства на организации, независимо чия собственост са” и на автомобили на физически лица. Това ще става при необходимост от от спешна медицинска помощ.

  След терористичен акт службите ще могат да разпореждат спиране на опасни производства, в които се използват взривни, радиоактивни, химически и биологично опасни вещества. Ще се прекъсват комуникационни връзки, което на практика означава, че освен мобилните оператори, задължение за прекъсване на комуникационни връзки ще имат и доставчиците на интернет. В зоната на операцията доставчиците на информационни и телекомуникационни услуги ще са длъжни да изпълняват указанията на ръководителя на антитерористичната операция. Доставчиците ще имат правото и временно да ограничават ползването на електронни съобщителни услуги от определен потребител.

  Антитерористите ще имат право на свободен достъп до жилищни, производствени и други сгради и помещения на физически и юридически лица. Ще могат да отстраняват частни охранители, да спират работата на училища и детски градини, както и да прекратяват провеждането на митинги, събрания или манифестации.

  В преходните и заключителните разпоредби са направени промени в Закона за СРС, с които се легитимира използването на СРС в продължение на две години срещу заподозрени в терористична дейност лица.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg