Горанов: Няма да бъда министър в служебен кабинет

Премиерът няма да се казва Бойко Борисов, ГЕРБ няма да има водещата роля

Премиерът няма да се казва Бойко Борисов, ГЕРБ няма да има водещата роля, а финансовият министър няма да е Владислав Горанов, каза пред Би Ти Ви министърът в оставка Владислав Горанов по повод очакванията да сe състави ново правителство с мандата на Реморматорския блок утре.

Борисов обаче нямало да настоява министрите задължително да не са от ГЕРБ. "Той няма да даде насоки дали да има отделни министри в един бъдещ кабинет", каза Горанов. Дали някой министър ще остане на поста си, е тема на дебат с всеки. В ГЕРБ не били на единно мнение дали да има правителство или да се върви на избори. По този въпрос те били разделени 50 на 50. "Томислав Дончев смята, че след като сме си подали оставката, трябва да излезем от властта. Аз и той тръгваме с Борисов", каза Горанов.

Другата теза била, че парламентът трябва да свърши няколко важни задачи и действието му трябва да се удължи. Продължават интензивни консултации, каза Горанов, но не коментира предположенията, че министър председател, ще е Божидар Лукарски. Той е умен мъж, добър юрист, не мога да преценя как ще му се получи кординацията в един бъдещ кабинет, каза Горанов.

Шансовете у нас да се направи кабинет са 50 на 50. Такъв кабинет може да падне след дни, може и да остане до края на мандата. Но който се хване на това, ще губи подкрепа и ще инкасира политически щети”, коментира пък проф. Михаил Константинов. Ситуацията била подобна на тази, преди Станишев да стане премиер с мандата на ДПС. „Не е хубаво да се споменават имена, може да има премиер от Реформаторския блок, включително и действащ министър”, допусна Константинов.