Цветанов: Водехме сериозни разговори, в които участваше и Борисов

Промяната на пенсионния модел е част от тези преговори, но просто не сме на едно мнение

 "Отиваме на предсрочни парламентарни избори. Няма да имаме възможност да създадем кабинет. Премиерът отказа да бъде предложен отново за премиер, защото спекулациите нямаше да позволят да се работи". Това каза Цветан Цветанов във студиото на "Тази сутрин" по bTV.
"Различията с които започнахме към понеделник бяха почти изчистени. Имаше малко редакционни текстове, които бяха почти готови. Единственото за което не се разбрахме бяха пенсиите. Цветанов разкри, че Владислав Горанов през цялото време е бил на мнение, че не трябва да се пипа пенсионната система, но въпреки това са били направени компромиси. "Говорихме за възможността да има 200 лв. минимална пенсия, като тук говорим за 1,3 млрд. лв.", обясни заместник министър-председателя.

"Водехме много сериозни разговори, в които участваше и Борисов. Промяната на пенсионния модел е част от тези преговори, но просто не сме на едно мнение", допълни той.

"На парламентарно ниво имаме елементарната подкрепа за едно правителство. Борисов отбеляза, че не единствения, който може да се гледа в позицията на министър председател. Премиерът пое ангажимент да говори с някои от министрите, за да останат. От тази гледна точка като имена не сме влизали в детайли, но заявихме, че сме в състояние да оставим някои от министрите си в бъдещия кабинет. Аз се отнасям с огромно уважение към всички, с които говорихме. В момента се търси нещо като съпоставяне. През цялото време сме били в телефонна връзка, не е имало проблем или напрежение. Усещам тази нотка, която някои се опитват да прокарат в пространството", каза още Цветанов

"Няма разминаване между мен и Бойко Борисов. Сега е по-добре да се разделим като приятели. Искам да благодаря и на ПФ, и на РБ, които видяха, че възможността е изчерпана, но излязоха и казаха истината".

"БСП са безотговорни в начина си на управление и са го доказали неведнъж. В какво състояние остава държавата след управление на ГЕРБ и в какво остава след тях. Нямат потенциала да направят управление с икономическия ръст на държавата. Никога не сме били популисти", добави в заключение Цветанов.