• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Евакуират град в Германия заради древна бомба
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  54 хиляди души трябва да напуснат домовете си ден преди Коледа

  Властите в германския град Аусбург ще евакуират 54 хил. души навръх Коледа заради бомба от Втората световна война, съобщава BBC.

  Британската бомба, тежаща 3.8 тона, е открита по време на строителни дейности. Обезвреждането й вероятно ще отнеме цял ден. Евакуацията ще започне в 8:00 местно време и може да продължи до вечерта, съобщава местният новинарски сайт Augsburger Allgemeine.

  Операцията ще засегне 32 хил. домакинства, живеещи в радиус 1.5 км от мястото, където е открито взривното устройство. Евакуираните ще бъдат настанени в училища, спортни зали и изложбен център.

  В неделя ще има слаб трафик по улиците, което значително ще облекчи работата по

  Това ще бъде най-голямата евакуация на население в следвоенната история на Германия. През 2011 г. 45 хил. жители на Кобленц бяха евакуирани отново заради неизбухнала бомба.

  Аусбург, който се намира на 80 км северозападно от столицата на Бавария Мюнхен, преживява тежки бомбардировки по време на Втората световна война.

  В периода 1942-1945 г. Кралските военновъздушни сили и американски бомбардировачи извършват масови нападения над германските градове, често в продължение на цели денонощия, с цел да отслабят нацистката военна машина.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg