Ненчев: Фирмите търгуващи с оръжие минават през сериозна проверка

Политика

29-12-2016, 18:59

Снимка:

Пресцентър МО

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата се самосезира за българското оръжие открито в Сирия

Голяма част от фирмите имат право да изнасят оръжие във втори или трети страни, а оттам насетне те не носят отговорност

В края на годината се разрази скандалът с търговията на български оръжия в Сирия - за това говори в студиото на "Още от деня" по БНТ военният министър в оставка Николай Ненчев. Той каза, че към момента не разполага с официална информация, но допълни, че ще се извърши пълна и подробна проверка, за да се установи дали това отговаря на истината или не. И може би в процеса на следствените действия ще се разбере какво точно се е случило.

По думите на Ненчев, всъщност голяма част от фирмите имат право да изнасят оръжие във втори или трети страни, а оттам насетне те не носят отговорност. Там вече други служби имат отговорност дали изнесеното оръжие остава там или се изнася на друго място.

Правомощията на министерството на отбраната не са чак толкова големи, аз участвам в този междуведомствен съвет, който издава лицензи на съответните фирми и всички тези фирми минават през много сериозна проверка, включително през службите за сигурност, министерство на отбраната, министерство на икономиката, МВнР. Така, че много внимателно следим какъв е техния предмет на дейност, имаме и последващ контрол, коментира Николай Ненчев.

Ненчев допълни, че в последно време много български фирми кандидатстват за такива лицензи. И понякога на едно заседание са над 20 тези фирми. В последните месеци като, че ли има доста засилен интерес, добави военният министър в оставка Николай Ненчев.