Н. Ананиев: След следващите избори БСП ги очаква голяма плесница

РБ продължава напред, на следващите избори ще сме пак в парламента

РБ продължава напред, на следващите избори ще сме пак в парламента. Преподписахме нашето споразумение и то е отворено за всички десни политически субекти. Готови за избори, отворени сме за партньорства. РБ е обединен и силен, заяви пред Канал 3 Настимир Ананиев, председател на Транспортната комисия в парламента от Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите” от РБ.

БСП ги очаква голяма плесница на предсрочните избори. Г-жа Нинова каза, че победата на Румен Радев била на БСП и ако сега не победят на изборите, т.е. нямат 2 милиона гласа, ще трябва тя да си подаде оставката, посочи още Ананиев.

Той допълни, че РБ и ГЕРБ само имат областни кметове в България, а БСП нямат нито един такъв след провала им на местните избори. Колегите от партиите в Блока по места работят единно и са мобилизирани за следващите избори, добави той.

На въпрос за нови проекти в дясно Ананиев каза, че от една година не е видял нещо конкретно, освен говорене за такива проекти. Много от организациите на ДСБ си казаха, че искат да бъдат част от РБ. Предстои форум на РБ, на който ще дадем възможност да се открие индивидуално членство, обясни още Реформаторът.

Според Ананиев разликата между двете последни управления начело с Борисов са драстични, именно благодарение на участието на РБ. РБ показа резултати и в икономиката, и в образованието, и в съдебната реформа, и в здравеопазването и отбраната, въпреки спекулативните прогнози, че не бил жизнен проект. Уж се спекулираше, че нямаше да успеем, а РБ се наложи на 4 избори заедно и увеличихме резултата си и доверието на хората, добави още Ананиев.

Той посочи като грешка прибързаната оставка на премиера, при която не са били взети под внимание добрите икономически параметри, постигнати от страната - втори икономически ръст в ЕС и под средната безработица. Само за първия месец от въвеждането на пръстовия отпечатък, в болниците се приеха с 18 хиляди по-малко души – този подход показа размера на източването на Здравната каса, категоричен бе Ананиев.

Той бе критичен към действията на  Калфин, който не е успял да спре източването на НОИ през инвалидните пенсии.Сега те са над 40 % от всички пенсии, добави той, и РБ продължава да се бори това източване да спре.

Ананиев подчерта, че РБ също иска по-високи пенсии. Дясното също е социално, но не и чрез популизъм и подвеждане на хората за нереално високи пенсии. По-високи пенсии са възможни само чрез десни икономически мерки – да се изкарват повече пари в държавата, за да има повече за пенсии, обясни той. Ананиев добави, че за РБ е много важно стимулирането на малкия и среден бизнес и намаляването на административната тежест като мерки за подобряване на икономическото състояние на страната и на това РБ ще заложи в следващия си мандат в парламента.

За партийните субсидии също Блокът беше първи – предложихме още преди референдума регресивната скала за намаляване на партийните субсидии, с които ще се спестя около 7 милиона лева. Тогава нямаше мнозинство, сега го внесохме отново, за да се покаже на хората, че и другите политици, освен РБ, чуват гласа им. Предлагаме и да спре практиката със задържането на партийните субсидии по сметките на партиите в банките, да се забрани с партийната субсидия партиите да си купуват недвижими имоти, както и да са по-детайлни отчетите за разходите им, посочи още Реформаторът като изрази надежда, че този път ще има мнозинство в подкрепа на такива промени.