• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Бизнесът купува сгради, коли и земя
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Все по-малко се влага в машини и апаратура


  През 2015 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката на област Варна са 989.9 млн. лв. и в сравнение с предходната година намаляват с 10.1%, съобщават от териториалното статистическо бюро.

  Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор – 265.6 млн. лв., и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 224.6 млн. лева. През 2015 г. тези сектори заедно формират 49.5% от общия обем разходи за ДМА. В сектор „Строителство” инвестициите за ДМА са 129.3 млн. лв. и са с 3.8% повече в сравнение с 2014 година.

  През 2015 г. е регистрирана промяна и в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове в сравнение с 2014 година. Отчетено е увеличение на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции с 3.6 пункта до 35.2% от общия обем на инвестициите за ДМА. Нарастват вложените средства за закупуване на земя и извършените разходи за придобиване на транспортни средства – с по 0.5 пункт, като формират съответно 7.6 и 13.8% от общия обем на направените инвестиции в ДМА. Същевременно относителният дял на вложените средства за машини, производствено оборудване и апаратура намаляват с 3.6 пункта и достигат 33.7%.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg