• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Американски пехотинци се настаниха в Норвегия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Около 300 американски морски пехотинци са пристигнали в Норвегия, като те ще останат там през следващите 6 месеца, първият път след Втората световна война, в който на чуждестранни войски им беше позволено да се настанят там. Това разполагане на американски войници подразни Русия, която е съседка със скандинавската страна в Арктика, съобщава “Ройтерс”.

  Норвежките власти омаловажиха всякаква връзка между операцията и опасенията на НАТО заради Русия, но разполагането на американските военни части в Норвегия съвпада с изпращането на няколко хиляди американски войници в Полша за успокояване на източноевропейските съюзници, притеснени от агресивността на Русия.

  Войниците от военната база “Кемп Леджойн” в Северна Каролина са кацнали малко след 11 часа българско време на покритото със сняг летище край Трондхайм, третия по големина град в Норвегия.

  Американските войски ще останат в Норвегия в продължение на година, като настоящата група морски пехотинци заменя предната група, след като завърши 6-месечният им престой в скандинавската страна.

  Военната база в Трондхайм се намира на около 1500 км от границата с Русия.

  “През първите четири седмици американските войници ще получат основна зимна подготовка, учейки се как да се справят със ски и да оцеляват в арктическа околна среда”, изтъкнаха от норвежката армия, добавяйки: “Това няма нищо общо с Русия или с настоящата ситуация.”

  През март американските пехотинци ще вземат участие в съвместни военни учения с норвежката армия, в които участие също така ще вземат британски войници.

  Руското посолство в Осло не е коментирало горните развития, но то постави под въпрос необходимостта от подобен ход, когато беше обявен през октомври.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg