• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  3000 лева глоба за Гергов за хотел “Вероника”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Разрушеният хотел "Вероника", 9 април 2015. Снимка Varnautre.bg/Архив
  Разрушеният хотел “Вероника”, 9 април 2015. Снимка Varnautre.bg/Архив

   

  Административният съд реши, че възложителят трябва да плаща, но намали 5 пъти глобата, наложена от Инспекцията по труда

  Варненският административен съд постанови, че “Международен панаир Пловдив” АД носи отговорност за нарушение на нормативните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при реконструкцията на хотел “Вероника”. В своето решение от 12 януари Административният съд обаче намали глобата, наложена на възложителя от Инспекцията по труда от 15 000 на 3 000 лева.

  10-етажният хотел „Вероника“ в курорта „Слънчев ден“, собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, рухна на 8 април 2015 година и под руините му загинаха четирима работници. Инцидентът стана при разрушаване на старата сграда.

  През юни 2016-а Варненският районен съд отмени наказателното постановление на Инспекцията по труда-Варна, според което фирмата-възложител „Международен панаир Пловдив“ АД е нарушила минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи и й е наложена максимално допустимата по закон имуществена санкция от 15000 лв. Според инспекторите по труда АД–то, което е възложител на строежа, не е определило координатор по безопасност и здраве за изпълнението на строеж: „Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел „Вероника“, на който работят, наети от строителя лица. Според Варненския районен съд обаче, за това не е виновен възложителят, а наетият за разрушаването подизпълнител. Административните магистрати пък са на мнение, че “задължения за осигуряване на здравословните и безопасни условия на труд имат освен преките работодатели за наетите от тях работници, а по-голям кръг субекти, които възлагат работа”. В процеса на строителството възложителят е отговорен и изисква, а съответните контролни органи контролират спазването на правилата и нормите за здравословни и безопасни условия на труд от проектанта и от строителя, категоричен е съдът.

  Заради това той оставя в сила наказателното постановление на Инспекцията на труда, но намалява наложения размер на наказанието от 15 000 лева на 3 000 лева. Мотивите за това са, че „Международен панаир Пловдив“ АД активно е съдействал при проверката на Инспекцията по труда.

  Общо 38 наказателни постановления за различни нарушения бяха съставени след рухването на хотел “Вероника”. Всички те се обжалват в съда.

  Междувременно шестима бяха обвинени за срутването на хотел “Вероника” край Варна. Отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице се търси от подизпълнители в процеса за реконструкция на стария хотел, който на практика е преминал в процес на събаряне на сградата. След като Георги Гергов не получил разрешение за ново строителство, тъй като хотелът е на самия бряг и попада в забранената за строителство зона “А”, той предприел изграждането на нова сграда чрез “реконструкция, модернизация и основно обновяване на старата”. “Международен панаир Пловдив”, внесъл такъв проект и получил разрешително. За извършване на дейностите са наети последователно фирма “Планекс”, която наема пък за събарянето поидзипълнител “Бултранспорт груп”, а те от своя страна наемат фирма “Дигинг”.

  След инцидента работници разказаха, че собственикът на фирма “Дигинг” Георги Георгиев и синът му Иван са били на обекта до рухването на хотела, след което избягали с кола. Те дали и напътствия на работниците да режат на ръка колони и арматура, което е било изцяло против правилата на работа.

  Освен Георгиев, Окръжната прокуратура във Варна обвини и двамата технически ръководители и координаторът по Здравословни и безопасни условия на труд от фирмата-изпълнител “Планекс” ООД, както и двамата технически ръководители на фирмата подизпълнител “Бултранспорт груп” ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотела.

  На шестимата беше взета мярка за неотклонение “Подписка” и им е наложена забрана да напускат страната. По делото все още няма присъди тъй като насрочването му изисква приключването на важни технически експертизи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg