• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Екоминистърът вече движи с електромобил
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: МОСВ
  Снимка: МОСВ

   

  От днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева се придвижва с електромобил, съобщиха от ведомството й. Возилото е купено по пилотната схема на МОСВ за насърчаване използването на екологични превозни средства.

  По програмата бяха одобрени проекти за частично безвъзмездно финансиране на общо 34 електрически и 10 електрически хибридни превозни средства за 4 държавни институции и 22 общини, припомниха от министерството.

  Основната цел на програмата е да се ограничи изменението на климата и да се подобри качеството на въздуха, както и намаляване на шумовото замърсяване. Програмата ще действа и през 2017 г., казаха още от МОСВ.

  Василева е сред първите, качили се на ековозилото. Тя пристигна с него на конференция, част от форум “Планът “Юнкер” – възможности и резултати”.

  На него представи и идеята на МОСВ да подпише финансово споразумение с Фонд мениджър на финансовите инструменти в България (ФМФИБ). Тя поясни, че на фонда ще бъдат предостави 10 процента от ресурса на ос “Води” на оперативна програма “Околна среда” (2014-2020 г.).

  Приоритетна ос “Води” на ОПОС е в размер на над 2,3 млрд. лева.

  Споразумението ще бъде подписано през 2018 г., когато ще влезе в сила новият механизъм за предоставяне на средствата във ВиК сектора.

  Парите ще бъдат налични под формата на гаранции и кредити за реализирането на инвестиции във ВиК мрежи и съоръжения, посочи министър Василева.

  Тя припомни, че 2017 г. е започнала с подписването на първото споразумение на МОСВ с ФМФИБ за предоставянето на 52,4 млн. лева от ОПОС за банкови гаранции по проекти в сектор “Отпадъци”.

  Потенциални бенефициенти по финансовия инструмент са общини, държавни институции, неправителствените организации и бизнеса, посочи министър Василева.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg