СДС започва преговори с другите десни партии за съставяне на коалиция за предстоящите избори

От партията са си дали срок преговорите да се водят до 5 дни преди крайната дата за регистрация на партии и коалиции

Заместник-председателят на СДС, Румен Христов, заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ, че СДС започва преговори с другите десни партии за съставяне на коалиция за предстоящите избори.
Той заяви, че все още няма да се прави явен избори, а тепърва ще се преговаря с всички партии ориентирани към "център - дясното":"Не искам да правя избор между ДБГ или ДСБ. Ние като най-старата и най-мъдрата партия в дясното политическото пространство, смятаме , че не бива да се разпиляват гласовете на предстоящите избори и да поставяме под изпитание десния избирател да се чуди коя от формациите да избере. Смятаме, че формулата РБ беше успешна, независимо от катаклизмите, които се случваха при нас и трябва да продължим в тази посока. 92 % от членовете на националния съвет посочиха желание за съвестно явяване под формата на РБ. По отношение на преговорите, които ще водим, на първо място 52 делегати гласуваха за преговори с ДСБ, 51 за БЗНС, 40 за ДБГ и 35 за БНД. Тоест, ние повтаряме и като отделни гласувания, желания за сътрудничеството с партиите, с които започнахме 43-тото Народно събрание."

От партията са си дали срок преговорите да се водят до 5 дни преди крайната дата за регистрация на партии и коалиции.

Румен Христов потвърди, че и с "Да, България" има вероятност да се водят преговори. "Да, България" присъстваше в анкетната карта. Да, ще разговаряме с тях. Ние ще изчакаме да видим тяхната позиция. Ако потвърдят своята ориентация център дясно, ще разговаряме с тях."

По думите на Христов, преговори ще се водят с приоритет антикорупция, но въпреки това ще бъде само с десни партии;Румен Христов: "Анти корупционна коалиция да, но против корупцията се обявяват и леви партии. Блока няма да бъде само на база анти-корупционна визия на формациите, но и все пак трябва да има едни базови ценности, въз основа на дясното, на които да стъпим."