София отбелязва Световния ден на снега с втория Витоша Зимен Фест

Спорт

18-01-2017, 06:28

Снимка:

Пресцентър СО

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Йорданка Фандъкова нареди да се започне извозване на сняг в столицата

„Открий, забавлявай се, изживей“ е мотото на глобалния празник

София стартира годишната програма от активности за 2017-а със Световния ден на снега. „Глобалната инициатива се организира за шести път и обединява 478 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове“, заяви днес Елен Герджиков, председател на СОС и на „София – Европейска столица на спорта“, на пресконференция по повод предстоящия в събота Витоша Зимен Фест.

„Започваме последната година преди кулминацията и тя ще бъде генерална репетиция за София - европейска столица на спорта 2018 г. Приоритет отново е многообразието от активности и от социални и възрастови групи, към които са насочени проявите ни.

В Календара за 2017 предвиждаме 46 мащабни събития, които целят да превърнат спорта в ежедневие за хората и да предоставят възможности за „всеки уикенд спорт в София". Специално внимание насочваме към възможностите на Витоша за спорт, туризъм и отдих – 10 интересни събития в планината са предвидени за тази година.
Подготвяме много презентации, промотиране на спорта чрез изкуство, както и благотворителни каузи, миналата година събрахме само покрай софийския маратон над 50 000 лв.", каза още Герджиков.
Според председателя на СОС близо 150 000 души са били ангажирани като участници, гости и зрители на събитията от София – Европейска столица на спорта през миналата година, през тази очаква да са значително повече.
„Инициативата няма да свърши през 2018 г. Виждаме колко много хора увлича тя и сме амбицирани да я продължим като устойчива практика в популяризирането на спорта като активен и здравословен начин на живот", заяви Герджиков.
Празникът на Витоша е насрочен за 21 януари, събота, от 11 ч. пред х. Алеко. София2018 се включва за втори път в отбелязването на Световния ден на снега с организирането на Витоша Зимен Фест.

Организатори на феста, наред с Фондация София – Европейска столица на спорта, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Български колоездачен съюз, Сдружението на "Витошките ски и сноуборд училища", Българска федерация по катерене и алпинизъм.
Тази година програмата се обогатява с една уникална атракция. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за първи път в България. Шоуто в планината ще започне точно в
12.00 ч. със старт на плаца през х. Алеко, трасето ще е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. „Досега, за няколко дни има близо 100 записани. Хората обичат планината и вярвам, че с подобни инициативи и фестивали ще направим така, че излетите, туризмът и спортуването на Витоша да станат ежедневие,“ заяви Даниел Ангелов от организаторите. На пресконференцията присъства и най-перспективният наш състезател по скоростно спускане с велосипед Йоан Нейчев, който обеща много емоции и екшън в събота по време на атрактивното състезание край х. Алеко.
Също така тази година състезанията в ски-алпинизма ще бъдат валидни и за контролни при определяне на националните отбор. „Витоша е богатството на София и се радваме, че можем с помощта на София – Европейска столица на спорта да организираме подобно състезание“, каза Петко Тотев, зам.-председател на БФКА.
Програмата за Феста в събота предвижда множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. На плаца пред х. Алеко ще бъде нареден паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще може да се пробва безплатно с „писалките“.

Състезанието по ски-алпинизъм ще бъде със старт-финал пред хижа Алеко. Предвидени са множество игри, планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивен карнавален костюм и визия, за най-голяма снежна топка, теглене на въже и др. Ски-учители ще направят снежно шоу с борд и ски трикове. Фестът включва още планинарски песни и танци на импровизираната сцена.
Предварителна програма
10.00 – 10.30 ч. Записване на участниците – регистрация в зоната на хижата
10.30 – 11.00 ч. Официално откриване
10.30 – 13.00 ч. Ски-алпинизъм
11.00 – 12.00 ч. Алпийски ски - паралелен слалом
11.00 - 12.00 ч. Ски-бягане
12.00 – 13.00 ч. Спускане с колела по сняг за време

12.00 – 12.30 ч. Конкурс за карнавална визия
12.30 – 13.00 ч. Конкурс за снежни фигури
13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите, викторина с награди и закриване
Бонус. Всеки участник до 18-годишна възраст може да ползва Кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко с лифт карта на символична цена от 1 лв. и депозит 5 лв.
Глобална снежна емоция. Деня на снега се чества в 46 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят.

Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления.
Тази зима очакваните участници са над 800 000.