• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Жители на Орешак: Отрязани сме от света, хлябът свърши (обновена)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  oreshak-buria
  Така изглежда в момента пътят от Орешак.

   

  В селото смятат, че щом никой не може да им помогне, трябва да бъде обявено бедствено положение

  Пътят до с. Орешак е непроходим от снощи, алармираха жители на селото до Varnautre.bg. Голяма част от тях работят във Варна, а децата няма как да стигнат до училище. Освен че е невъзможно от селото, което е на 15 км от Варна, да се стигне до града, нямат достъп и линейки в случай на нужда. “Магазинът работи, но хляб, например, няма”, споделя наш читател и добавя:

  Дори няма откъде да вземем информация кога ще дойде снегопочистваща машина да отвори пътя. От Община Аксаково казват, че нямат свободни машини, а кметът на селото е с изключен телефон. Не знам към кого трябва да се обърнем за съдействие.

  Днес бурята продължава, има сериозни навявания, но сняг вече не вали.  “Днес няма да чистим към Орешак”, отговори Димитър Димитров от Дирекция “Общинска собственост и стопанство, сигурност и контрол” на Община Аксаково. “Докато бурята не отмине, няма смисъл само да се харчи бензин”, обясни той и добави: “Освен това в Орешак са най-недисциплинирани – карат срещу машините и после се налага и тях да спасяваме”.

  Особено притеснително е и че кметицата на селото Нели Анастасова е изключила телефона си. Оказва се, според друг сигнал до редакцията на Varnautre.bg, че това се случва винаги в трудни ситуации като тази. Още от началото на годината, с началото на снеговалежи, пътят се почиства с багер, което не е достатъчно за преминаването на леки автомобили. Жителите на селото смятат, че щом никой не може да им помогне, трябва да бъде обявено бедствено положение. Ето какво ни пише нашата читателка:

  Тук пътят е непроходим от вчера вечерта, а още на  17.01 сутринта  пътя от с. Орешак до републиканската пътна мрежа беше затворен, към обяд беше некачествено почистен, а днес след снощното затваряне на “проблемната” отсечка от 3,5 км беше почистена, толкова добре, че каращ джип след снегорина, закъсва. Това почистване ли е? Кметицата на с. Орешак си изключи телефона – нещо, което винаги се случва, когато зимните условия са тежки, никъде не се съобщава, че варненско село на 15 километра от гр. Варна от началото на 2017 г. е откъснато от света. Сутрин евентуално минава багер, който почиства безобразно и отиваш на работа, а вечерта не знаеш дали ще се прибереш в дома си? Отговорът на кмета г-жа Нели Анастасова е, че толкова можели да чистят! Да, с багер може би е така, не се пускат роторни снегорини, а само те помагат, пътят е много тесен и първоначално на отсечка 3,5 км не беше направена и една отбивка, където да се разминат колите. Сега отново бедстваме в село Орешак. Поне да се съобщи, защото и учениците не могат да ходят на училище, няма автобуси, просто няма път!

  17:30 ч

  От община Аксаково официално съобщиха: “Машина работи постоянно в района, но силният вятър до голяма степен обезсмисля честенето. Като утихне времето, ще бъде разчистено. Бедствено положение няма.” Подробности »

  oreshak
  Такава е била ситуацията на 12 януари

   

  #варнааларма споделете с нас: Facebook.com/Varnautre.bg
  е-mail: info@varnautre.bg, дежурни телефони: 052 82 98 89 | 088 266 13 35

  5 коментара

  1. Павлина Янева

   Този който е казал , че жителите на с. Орешак са нагли значи лъже. Аз лично бях там и видях всичко дори имам и клип, как колона от коли караше един час зад снигорин. На обяд “почистиха” пътя , буците от сняг които изтърва снегорина на средата на пътя като се прибирах вечерта си бяха на същите места. Колите просто ги заобикаляха до колкото можеха. Съгласна съм с другите от селото ако кметицата не си върши работата да си вземе багажа и да си отива. А щом е заела този пост ще трябва да бъде винаги с включен тел. и на разположение на хората в селото. Иначе ЧАО.

  2. ТОРТАТА

   БОКО НАШ Е КАЗАЛ : КАТО НЯМА ХЛЯБ СЕЛЯНИТЕ НА ОРЕШАК ДА ЯДАТ ПАСТИ

  3. опетков

   Половината “селяни” от Орешак са богаташи от Варна. Да се бръкнат и да си платят за едно почистване. Много лесно свикнахте само от държавата да чакате наготово.

   • black sea

    Колега, не се прави на ударен. Тук не говорим за държавата, а за определени частни фирми, на които им е платено, за да извършват определена дейност. А те не го правят качествено, за да може да се “нагушат” яко…И им се плащат с нашите пари…

  4. Пифа

   Местен референдум за присъединяване към община Варна и ще сте по-добре!И защо въобще, Куманово, Кичево, Въглен, дето са на един хой място от Варна и на туба бензин от Аксаково, са в Аксаковска община?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg