Д-р Митев: Има птичи грип в Бургас, не пипайте лебеди!

Животът

23-01-2017, 10:27

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха мъртъв лебед с птичи грип в Бургас

Ако имате контакт с диви птици, много добре си измийте ръцете с топла вода и сапун

Не пипайте диви птици, защото в областта има огнища на птичи грип, предупреждава директорът на БАБХ-Бургас д-р Георги Митев. Пред камерата на бТВ той коментира спасителната акция на шофьори, помогнали на лебед, който миналата сряда блокира пътя Поморие – Бургас. Пернатият красавец излезе на пътя и едва не бе препариран на асфалта под гумите на някоя кола.
Шофьорът Георги Манчев, заснел клипчето с лебеда, разказа как птицата се озовала на пътя и хората са се опитали да я изгонят. Пляскахме, тропахме и тя си отиде, добавя той.
"Това се случва често заради миграцията на птиците в езерата около Бургас. Проблемът с излизащите по пътищата диви птици е доста сериозен през зимните месеци. Най-много излизат в периодите, в които езерата замръзват на 100%", каза орнитологът Владимир Младенов от Дружеството за защита на птиците.
От Агенцията по храните предупреждават състрадателните шофьори, че помощта за бедстващи птици може да се окаже опасна.
Тази проява на състрадателност е добра, но предупреждавам всички в този момент да не оказват помощ на диви птици, защото в областта имаме няколко огнища, предупреждава д-р Георги Митев.
Мъртви лебеди, преносители на заразата, са открити на плажа в Бургас, къмпинг „Градина“, Аркутино и в Сарафово. Гражданите обикновено търсят Инспекцията по околна среда, но сега е забранен всякакъв транспорт на птици. Затова бедстващите пернати не могат да бъдат изпратени до спасителния център в Стара Загора.
„Съветвам гражданите да не ги пипат, независимо в какво състояние се намира птицата. Ако вече са пипали, много добре да си измиват ръцете с топла вода и сапун“, каза експертът от РИОСВ – Бургас Мария Андреева.
Мъж и дете бяха приети в болницата с тежко инфекциозно заболяване преди две години, след като намерили мъртъв лебед в езерото Вая и го сготвили за вечеря. Нямахме ядене и го сготвихме, споделя жената, която яла мърша.