• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Мост към Кристо” гостува в Градската галерия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  кристо2

  Фотографската изложба МОСТ КЪМ КРИСТО гостува в Градската художествена галерия

  Инициативата събира запечатаните емоции на сънародниците ни от „оранжевото лято” на 2016 година, когато „Плаващите кейове” се превърнаха в метафоричен мост към творчеството на Кристо.

  Фотоизложбата ще бъде открита на 25 януари, сряда, от 18:00 ч. в сградата на Художествена галерия “Борис Георгиев”, където ще остане до 14 февруари.

  Важна част от проекта „Мост към Кристо” е авторският филм на Евгения Атанасова-Тенева „Плаващите кейове”, който ще бъде излъчен по време на изложбата.

  Гостите на изложбата във Варна ще имат възможност да преживеят по различен начин „оранжевото лято” на Кейовете, да „видят” най-голямото арт събитие на годината през множество различни очи и да споделят силата на емоциите.

  Специално за варненската публика проектът „Мост към Кристо” ще бъде съпътстван и от изложба, която ще представи селекция от над 30 ръчно подписани от Кристо и Жан-Клод постери, дарени на град Варна през 1997 г. Тогава за първи път негова изложба с над 50 проекта, фотографии и ръчно подписани постери е била показана на варненци в рамките на IX международно биенале на графиката. Дарението е следствие на награждаването на Кристо и Жан-Клод със “ЗЛАТЕН ДИПЛОМ”, за участието им в VIII биенале на графиката ’85 и за цялостен принос към изкуството на ХХ век. Съпътстващата изложба се показва със съдействието на Галерията за графично изкуство във Варна и е с куратор Пламена Димитрова – Рачва.

  Студенти от НХА, под ръководството на професор Греди Асса, ще представят тематична авторска инсталация „Мост към Кристо”.

  Изложбата ще открият Евгения Атанасова – главен продуцент на Продуцентски Център Външни Продукции на БНТ, Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градската художествена галерия и г-н Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна.

  Изложбата, реализирана по идея на BNT 1 и VIVACOM Art Hall, гостува във Варна по инциатива на Дирекция Култура и духовно развитие, Община Варна и по покана на Градска художествена галерия-Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg