• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Може ли да се вари бира в Космоса?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  бира

  Русия ще изпрати първите си космонавти на Луната през 2031 г. В същото време НАСА може да колониализира Луната до 2022 г. срещу общата сума от едва 10 милиарда долара.

  Но един важен въпрос за бъдещия ни живот на Луната все още не е намерил отговор – може ли да се вари бира в Космоса. Група студенти ще потърсят отговор на този въпрос, като сварят бира на Луната.

  Екипът от Калифорнийския университет се състезава да направи експеримент на Луната на борда на космически кораб, създаден от индийската стартъп компания TeamIndus. Корабът е финансиран чрез конкурса на Google – Lunar XPRIZE.

  Студентите са един от 25-те избрани екипа сред близо 3000 участници, които се състезаваха за място на борда на космическия кораб. Той ще бъде изстрелян на 28 декември.

  „Идеята възникна по време на разговор между група приятели. Всички ние сме ценители на крафт бирите, а някои от нас имат уреди за варене в домашни условия”, разказва Нееки Ашари, който отговаря за оперативната дейност на екипа.

  „Когато чухме, че има възможност да се състезаваме за експеримент на борда на индийския кораб, който ще кацне на Луната, решихме, че можем да съчетаем хобито ни със състезанието, като се съсредоточим върху жизнеността на бирената мая в Космоса”, допълва той.

  Разбирането как се държи бирената мая на Луната е важно не само за варенето на бира в Космоса. То също така е от значение за развитието на медикаменти и на храни, съдържащи мая, като хляба.

  Неферментирала бира ще бъде приготвена на Земята и след това ще бъде изпратена в Космоса. Вместо да отдели процесите на ферментация и карбонизация, както обикновено става по време на процеса на производство на бира, екипът планира да ги комбинира.

  „Нашето кенче съдържа три отделения – горното ще бъде пълно с неферментирала била, а второто ще съдържа маята. Когато космическият кораб кацне на Луната с нашия експеримент, ще се отвори клапа между двете отделения, за да могат съставките да се смесят. Когато маята свърши работата си, ще се отвори втора клапа и маята ще потъне на дъното и ще се отдели от вече ферментиралата бира”, разказва Сриватс Кайлан, ръководител на механичните дейности на екипа.

  Предложения с експерименти за състезанието идват от всички краища на света и варират от фогосинтеза до електричество. Те ще бъдат оценени от международно жури през март, когато екипите ще летят за Бангалор, Индия, за да покажат крайния си прототип.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg