• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Регистрират наново колите със свалени табели, шофорът плаща
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Регистрационни табели

  Въведената санкция със сваляне на регистрационните номерата на нарушителите по пътя е много по-драстична, отколкото изглежда, пише в. “Сега “.  Ако собственикът на колата иска да я пусне в движение, ще трябва да мине отново дългата процедура по регистрация в КАТ и да си плати за нови табели и документи. Така на практика нарушителят ще бъде глобен повече от един път. Според Закона за движение по пътищата (ЗДвП) новата санкция за спиране от движение се прилага за срок от 6 до 12 месеца. За да възстанови регистрацията на автомобила, собственикът трябва да плати 30 лв. за нови табели, както и такса за издаване на нов талон, който според тарифата на МВР е 2 лв. Автомобилът може да остане без регистрация, ако водачът е шофирал с над 0.5 промила алкохол в кръвта, ако е карал след употреба на наркотици или не притежава шофьорска книжка. Новото наказание за нарушителите действа от събота и вече десетки коли са със свалени номера. МВР отказва да каже какъв е броят им в цялата страна.

  Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия и депутат от Реформаторския блок, който е един от инициаторите за затягането на контрола, смята мярката за много ефективна. Според него няма двойна санкция, защото новата регистрация е административна процедура, която се налага, защото не се знае какво се е случвало с автомобила в срока на наказанието.

  “Дерегистрацията на автомобилите покрива три конкретни хипотези, освен липсата на “Гражданска отговорност”, обясни Ананиев. “Абсолютно всички органи на реда вече разполагат с таблети. След въвеждане на името могат веднага да проверят дали водачът има шофьорска книжка”, твърди депутатът. Разбира се, номерата на автомобила няма да бъдат свалени, ако просто сте си забравили книжката вкъщи.

  “Между 500 и 600 водачи, които не притежават шофьорска книжка, се хващат седмично. Това е огромен проблем. Само за последните години са установени над 30 000 човека, които карат без документ за правоуправление. Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира”, пояснява Ананиев. Без номер може да остане и водач, който откаже да бъде тестван за алкохол с техническо средство или да даде кръвна проба.

  Новите мерки важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция – колата ще се спира от движение за един месец. За лизинговите автомобили остава сегашният режим – да бъдат спирани от движение само ако са неизправни, без или с невалидна винетка, при нарушения на правилата за опасните товари и без застраховка “Гражданска отговорност”.

  Според новите правила табелите се свалят от пътната полиция на място. След това собственикът ще има 12 часа да си прибере колата. Ако е с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. От 21 януари книжката се отнема, ако водачът не си е платил влезлите в сила глоби в срока за доброволно плащане.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg