• Варна
  4°
  разсеяна облачност
  Влажност: 77%
  Правителството с подарък за Варна на изпроводяк
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  рибарско пристанище 2

  С едно от последните си решения правителството направи подарък на община Варна. Кабинетът в оставка намали капитала на „Рибни ресурси” ЕООД с правото на собственост върху имот и го прехвърли безвъзмездно на община Варна. Целта е да се реализира проект на местната власт за скатно залесяване на брега, изграждане на детски площадки, зони за отдих и атракциони. С осъществяването на проекта ще се даде възможност и за каботажно плаване и осъществяване на връзка по вода между квартал „Аспарухово” и Морска гара – Варна, и за рибарски цели.

  През април миналата година Общинският съвет на Варна взе решение общината да купи от Министерството на земеделието два терена от капитала на държавно предприятие “Рибни ресурси” на стойност 900 000 лева без ДДС. Местната власт поиска двата терена, за да изгради върху тях рибарско селище, атракциони и парк.

  Малко по-късно – през май, 13 градски парламентаристи, организирани от стветника Григор Григоров поискаха Община Варна да получи безвъмездно терените на “Рибни ресурси” в “Аспарухово”, а не да плаща за тях. Те отправиха  искането си с писмо до министър-председателя.

  С днешното решение правителството удовлетворява искането на местната власт и така ще спести стотици хиляди левове на община Варна за покупката на имотите.

  Недоволни обаче са рибарите. В писмо до Министерски съвет от миналата година те изтъкват, че прехвърлянето на рибарското пристанище в “Аспарухово” на Община Варна означава за пореден път да бъдат гонени от места, за които са сключили договори и, нещо повече,  от места, които държавата дългосрочно е определила като стратегически за развитието на сектор “Рибарство”. “Отнемането на пристанището от риболовния бранш означава тежък удар по сектора, което ще принуди някои от рибарите да акостират на произволно избрани от тях места, което също ще бъде нарушение на закона”, посочват още в писмото си.

  Вижте всички решения, които Кабинетът “Борисов 2” взе в последния ден от управлението си »

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg