Гръцките фермери опитват да достигнат ГКПП "Кулата"

Техниката им е струпана край Серес в готовност да потегли към границата

Гръцките фермери продължават с опитите си да достигнат страната ни, предаде Нова ТВ. Вече четвърти ден техниката им е струпана край Серес в готовност да потегли към границата. 

Обстановката на ГКПП "Кулата" е привидно спокойна. Тракторите са край пътя, а повечето фермери ги няма. В ранния следобед обаче обстановката започва да се променя. Малка част от земеделците идват, за да опипат почвата за отправяне към граничен пункт "Кулата". На три пъти жандармерия препречи пътя им, но опитите им продължават. Междувременно от Съюза на транспортните работници у нас обявиха,че се готвят за контраблокада.

"Нашите намерения са при евентуално затваряне на границата със страната да предприемем контрапротест по цялата подгранична линия, да се затворят всички КПП-та с Гърция. Мислим да помолим нашите съседни от Македония и Турция да направят същото, за да се покаже, че не може една група фермери от Гърция да контролират икономиката на няколко съседни държави", заяви Александър Стаболийски, заместник-председател на Съюза на транспортните работници. Той увери, че могат да организират контраблокада за 24 часа.

Засега гръцките власти са категорични,че няма да допуснат границата  с България да бъде блокирана.