• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Радев поиска от Брюксел повече помощ като външна граница на ЕС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Румен Радев и Антонио Таяни в Брюксел, 30 януари 2017. Снимка: © European Union 2017 - Source : EP
  Румен Радев и Антонио Таяни в Брюксел, 30 януари 2017. Снимка: © European Union 2017 – Source : EP

   

  Миграционната криза, гарантирането на сигурността на европейските граждани и перспективите за увеличаване на икономическия растеж в Европейския съюз. Това са били водещите акценти по време на срещата на президента Румен Радев с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел. Румен Радев е на първото си работно посещение в чужбина след встъпването си в длъжност като държавен глава.

  “Поставихме въпроса за сигурността на нашите външни граници във всички аспекти. Имаме пълното разбиране за проблемите, пред които сме изправени и очакваме още по-голяма помощ”, подчерта президентът Радев пред журналисти след края на срещата.

  Солидарността в ЕС е фактор, когато външните граници са защитени с усилията на всички, категоричен е бил държавният глава.

  Президентът е призовал за ревизия на Дъблинското споразумение, което заплашва да превърне държавите от периферията на ЕС в буферна зона за влизащите в Европа мигранти. Според държавния глава силата на ЕС е в предвиждането и управлението на кризите, а не в тяхното потушаване и подчертал, че страната ни подкрепя изработването на общ план, който да бъде приложен в случай на рязко нарастване на миграционния натиск към България.

  “Трябва да бъдем сигурни, че нашата граница ще бъде защитена достатъчно добре. Сравнете нашите полицаи с какво оборудване разполагат, с това на хората от Фронтекс. Разликата е огромна и трябва да изравним условията”, подчерта Румен Радев.

  Доналд Туск е изразил подкрепата си за предприетите от българските институции мерки за засилване на охраната на външните граници на съюза, както и очакване страната ни да посочи областите, в които се нуждае от допълнителна подкрепа.

  Кохезионната политика трябва да бъде продължена и след 2020 г., като фактор за икономически растеж и увеличаването на заетостта сред младите хора, посочил още президентът. По време на срещата Румен Радев е изразил и очакването на страната ни планът “Юнкер” да има географска и секторна насоченост и да бъде приложен така, че да дава възможност на държави като България да участват по-пълноценно в предлаганите мерки за икономически растеж.

  Туск е изразил високата си оценка за създаването на вицепремиерски пост в назначеното от президента Румен Радев служебно правителство, който да се фокусира върху подготовката на предстоящото българско председателство на ЕС през първата половина на 2018 г.

  В отговор на журналистически въпрос дали на срещата е бил обсъждан следващият български представител в Европейската комисия, президентът Радев заяви, че не е добре решението за този пост да бъде взето в условията на изострена предизборна кампания и че това следва да е ангажимент на следващото правителство.

  По-късно българският държавен глава трябва да се срещне в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

  В предвожданата от президента Румен Радев делегация са служебният вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната Стефан Янев, служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС -2018 г. Деница Златева и служебният министър на външните работи Ради Найденов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg