Над 1 300 мигранти са спасени в Средиземно море само за ден

Екипажи от италиански и британски военноморски сили, търговски кораби и НПО са участвали в общо 13 спасителни операции

Повече от 1 300 мигранти бяха спасени в Средиземно море в рамките на ден, съобщи италианската брегова охрана, цитирана от БНР. Екипажи от италианските и британските военноморски сили, търговски кораби и неправителствени организации са участвали в общо 13 спасителни операции. Трафикантите са струпали мигрантите в лодки, негодни за далечно плаване. 
Рекодните 180 хиляди души достигнаха италианския бряг през 2016. Миграционният поток не секва от началото на тази година. За да го спрат, вчера европейските лидери се договориха да дадат 200 милиона евро за засилване на либийската брегова охрана и подобряване на условията в мигрантските центрове на либийска територия. Участниците на срещата в Малта обясниха, че с новия план целят намаляване на жертвите в Средиземно море. 
Хуманитарните организации обаче, начело с „Лекари без граници“, обвиниха европейците, че с намерението си да връщат мигрантите в обхванатата от размирици Либия превръщат в „смешка“ собствените си ценности за човешкото достойнство и върховенството на закона.