Пловдив - домакин на световни и европейски първенства

Спорт

05-02-2017, 07:50

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Над 6000 състезатели от стотици държави идват през 2017г.

Над 6000 състезатели от стотици държави се очаква да се включат в няколкото световни и европейски първенства, които ще се проведат в Пловдив през 2017 година.
Мащабните спортни състезания ще започнат с Европейското първенство по фехтовка за кадети и младежи (до 17г. и до 20 г.), което ще се проведе в края на месец февруари.
Над 1500 състезатели пък ще премерят сили в първите десет дни на април, когато градът под тепетата ще е домакин на Световното по фехтовка, отново за младежи и кадети.
Само три месеца след това на Гребната база започва Европейско първенство по кану-каяк за мъже и жени. Отново там през юли ще се проведе и Световното първенство по академично гребане за юноши, девойки и младежи до 23 години.
Богатата на спортни състезания програма включва и републиканския турнир по баскетбол за „Купа България“ , който ще се състои от 16-и до 19-и февруари в „Колодрума“. Пак там, но през втората половина на октомври своите сили ще премерят ветераните по борба по време на световно първенство.
Едно от най-чаканите събития в спортния календар на града - „Маратон Пловдив“,  ще се проведе на 30-ти април. Маршрутът е съгласуван с Международната федерация по лека атлетика и на най-невралгичната точка на булевард „Цариградско шосе“ маратонците ще преминат през подлез, за да се избегне досегът с автомобилния трафик. Стартът ще бъде даден още в 8 часа сутринта, за да може централният булевард „Цар Борис III Обединител“ да бъде отпушен за движение на автомобили.
Община Пловдив финансира спортните събития в съответствие с наредба, според която за световно първенство се отпускат до 50 000 лева, а за европейско – до 30 000 лева, а градската управа подпомага различните видове спорт и чрез инвестициите, които прави всяка година за ремонти и обновяване на спортните бази.