• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Провадийци искат референдум за солните бани
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: provaton.bg
  Снимка: provaton.bg

   

  След приватизацията им през 2004 г. те са затворени и тънат в разруха

  Възстановяване на уникалното солно балнеолечение и на закритите родилно и хирургическо отделение в единствената болница в Провадия е каузата, която обедини местните с искане за референдум в града, съобщава вестник “Труд”.

  На 22 февруари е насрочено извънредно заседание на Общинския съвет с една единствена точка за провеждане на допитването. Инициативен комитет с председател инж. Кадрия Мехмед внесе миналия месец необходимата подписка на жителите на Провадия, събрана при това в условията на най- тежката зима в града. Местните хора искат да се възстановят солните минерални бани, чийто единствен аналог в света са тези в Карлови Вари-Чехия. Дори, според експерти, провадийската вода бие по 4 показателя тази в прочутия чужд курорт.

  Според две постановления на МС от 1992 и 1997 г. провадийската вода влиза в списъка на минералното богаство с национално значение, припомня инж. Мехмед, която със своите съмишленици – инженер, адвокат, икономисти, са изровили цялата документация за баните и съдбата им през годините.

  След приватизацията им през 2004 г. те са затворени, тънат в бурени и разруха, и балнеолечение не съществува. Могат да бъдат възстановени в самия двор на сградата, който е общинска собственост и се шири на около 50 дка площ.

  Първото лечебно изворче е открито от млад войник през 1917 г., а през 1962 г. се строи модерна за времето си балнеология. Годишно в нея тогава са лекувани по 6000 болни, извършвани са 8000 първични и вторични прегледи и близо 150 000 процедури. Курортът е давал препитание на местните хора, които сега масово са безработни.

  Провеждане на референдума ще реши въпроса и с болницата в града, останала през 2010 г.без хирургическо и родилно отделение, смятат инициаторите. Най-отдалеченото село в Провадийско е на 80-85 км от Варна и жените сега раждат най-често или в линейката по пътя, или на кушетка в Спешното в Провадия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg