• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Житният режим на Дънов започва в следващите 4 дни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Днес е пълнолунието, което помага за пречистването

  Февруари е месецът на Житния режим на Учителя Петър Дънов. Наричат го житна диета, гладуване с жито, пречистване след пълнолуние. Най-точните определения, които сме срещали в мрежата, се свързват и с „лекота“, „хармония“, „любов“. И още, че Житният режим е помощ от душата към тялото и от тялото към душата.

  Започва се винаги около пълнолуние до 2-3 дни след началото, а тази година фазата пълнолуние е на 11 февруари.

  Можем да изберем деня, в който да започнем, но също така е добре да проверим кои са датите на общия житен режим. Когато една духовна практика се провежда заедно, от много хора едновремено, тя има много по-мощен ефект не само върху нас, но и върху обективната реалност.

  Ако вашите приятели и съмишленици също ще провеждат режима, обсъдете заедно кога да започнете. Учителят препоръчва режимът да започва в сряда, деня на Меркурий – лечителя.

  ИЗБОРЪТ НА ДЕНЯ е много важен, защото:

  Ако човек започне режима в неделя, той се свързва със Слънцето, Духа и Светлината в живота и тогава е много подходящо да чете и проучва Библията. После ще завърши във вторник, ден на борба, в която активно ще участва умът на човека.

  Ако Житният режим започне в понеделник, човек ще се свърже с развитието на своята душа, ще възприеме любовта в сърцето си и ще пречисти всичко около себе си. Ще завърши в сряда – денят на Природата, с която човек трябва да се свърже.

  Ако Житният режим започне във вторник, човек ще работи активно за развитието на своя ум и придобиване на положително знание за живота. Целта му ще се постигне само с воюване и чистене от човешките наслоявания – от отрицателните човешки мисли, които пречат много за придобиване на знанието. Режимът ще завърши в четвъртък – ден на благородството и развитието на човешката личност чрез волята.

  Ако Житният режим започне в сряда е най-добре, защото влизаме в лечебницата на природата за 10 дни и завършваме в петък – деня, в който е създаден човекът. Тогава, ако искаме да постигнем нещо в живота си, трябва усилено да работим за развитието на сърцето си и животът ни да стане напълно съзнателен. Целта ни ще бъде постигната с усилена умствена работа и системни сериозни занимания.

  Ако Житният режим започне в четвъртък, ние ще проявим своята воля, ще придобием сила, с която ще превъзмогнем мъчнотиите, изпречили се в пътя на живота ни. Сами ще решаваме въпросите и ще работим за собственото си развитие. Режимът ще завърши в събота – деня на Бога, към когото трябва да насочим целият наш личен и съзнателен живот.

  Ако Житният режим започне в петък, ние ще се свържем с Живото Слово Божие – изявената Божия Любов на Земята, което ще ни озари със своята светлина и ще стане господар на нашата съдба, на нашия Живот. Това може да се постигне само при пълно проявление на Божията Любов. Режимът ще завърши в неделя – ден на Духа, науката, изобретенията и прогреса в Живота, ден на постоянно Веселие и непреривна вътрешна радост.

  Изберете деня съзнателно, според собствените си нужди и възможности. Петък например е подходящ ден за тези, които са на нормирано работно време. Така в най-тежките дни няма да се налага да ходят на работа и ще могат да подбират контактите си. Най-важно от всичко обаче е да направите съзнателен избор и да пристъпите към режима с мисълта, че правите нещо добро за себе си. Ако подходите към него като към диета, обричаща ви на мъчения и лишения, едва ли ще се справите.

  Пълният Житен режим продължава 10 дни, като следва захранване с ангелска супа от 3 картофа, малко магданоз и щипка сол за литър вода. Най-важното условие обаче е житното хранене да се прави с радост.

  Затова и понякога е по-добре да се съкрати, но не и да се стига до усещането за мъчение. Появата на главоболие или раздразнителност през периода отминава с 1-2 чаши топла вода. Наред с житото, водата е изключително важна по време на пречистването. Пийте на воля по 1,5-2 литра дневно. Хранете се бавно, радвайте се на вкусовете и не напрягайте тялото си да страда от глад.

  Колкото дни успеете да преминете с Житен режим – те са си ваше постижение. Още толкова време трябва да продължи и т.нар. „захранване“. Дневно се приготвя около 100 грама жито, което се сварява леко – до разпукване. Добър вариант е смесването на житото с лимец. Може да пиете водата от свареното жито вместо закуска. Освен житото могат да се приемат по желание до 3-5 ябълки на ден, до 9-12 ореха и по 3 лъжици мед.

  По време на Житния режим ставайте рано. Ако имате възможност, посрещайте изгрева и нека мислите ви не са насочени само към това колко храна може да приемете за деня. А колко хубав ден предстои. Много хора правят Житния режим и през останалите месеци от годината, като продължителността е индивидуална, но основно цели пречистване на тялото и душата. Отново действа правилото да се започва до 2-3 дни след пълнолуние.

  ПОДГОТОВКАТА

  Няколко дни преди режима си осигурете покой и усамотение и се придържайте към изцяло вегетарианско меню. Проблемите в първите дни на житния режим най-често са свързани с високата киселинност в организма. Затова е важна подготовката, по време на която трябва да се приемат предимно алкални храни – банани, боб, цвекло, моркови, бадеми, сушени плодове.
  Набавете си един килограм сурово жито (може и грухано, има различни мнения по въпроса), или още по-добре – лимец, 30 ябълки, 30-тина ореха, 20-тина литра изворна вода.
  Вечерта, преди да започнете житния режим, измийте много хубаво 100 г жито. Сложете го в добре запазващ топлината термос. Залейте го с 1,5 до 2,5 чаши вряла вода (0,4–0,6 литра) и затворете термоса добре.
  Първия ден, сутринта, кажете формулата (1 път): “Господи, приеми ме в лечебницата на природата за 10 дни”. След това внимателно излейте от термоса само житената вода и я изпийте на гладно (може да добавите мед и лимон за вкус). Житото разделете на 3 равни части (за закуска, обяд и вечеря). Когато го ядете, можете да го подслаждате с мед. И така през следващите 10 дни. Винаги пийте водата, в която е киснало житото сутрин на гладно. Опитайте се да я дъвчете.

  ПОСТЪТ

  По време на житния режим ще пиете само преварена вода, подправена с лимонов сок и мед. Най-добре е да не разтваряте меда във водата, а да го ядете с лъжичка, която ще поставяте на горната част на небцето. Като отпивате от водата, медът постепенно ще се разтвори и ще се усвои по-добре. Чрез този начин на хранене вие ще захраните мозъчните си центрове с хранителни вещества, усвоени в устата, а не чрез стомаха. Водата е много важна за начина, по който ще се чувствате по време на житния режим. Не я подценявайте. Пийте много вода, по-добре топла.
  Житото ще ядете, като преди да го глътнете, ще го дъвчите бавно поне 99 пъти. Преди да изядете ябълката, подръжте я в ръка, разгледайте я, свържете се с нейната аура, порадвайте й се, благодарете на дървото, на слънцето и т.н. Спазвайте правилото, дадено от Учителя, да се храните с любов и благодарност. Добре е да съберете семките от ябълката и да ги посадите на подходящо място. По този начин ще изразите Вашата благодарност за нейната саможертва. По време на житния режим не употребявайте никаква сол. През тези дни не допускайте в себе си никакви отрицателни мисли, чувства и постъпки.

  ОТПОСТВАНЕ (ЗАХРАНВАНЕ)

  На десетия ден към житото на обяд и на вечеря прибавете ангелска супа (цели обелени картофи, магданоз, лимон, вода). Ангелската супа има своите разновидности, но най-разпространената „рецепта“ за нея е няколко картофа (3-4 според големината им), малко сол, връзка магданоз. Постепенно към нея добавяте целина, морков, грах и т.н. Вместо картофи за втория ден може да използвате тиква. Пак на втория ден може да започнете с допълнителен плод – круша, банан, портокал. А във вечерята да включите салата от моркови и варен картоф.

  В следващите дни можете да обогатите ангелската супа и с други зеленчуци. Хапвайте последователно в дните на отпостването: картофи, ориз, зеленчуци, ядки, хляб, фасул. Подходящи за начало са зеленчуци и плодове, прясно изцедени сокове. Трудно смилаеми храни като зрял фасул яжте чак след 4-5 дена. А храни с животински произход (ако ядете такива), нека бъдат въведени много бавно и постепенно след поне седмица.

  Следва се правилото – колкото дни Житен режим – толкова дни захранване. И постепенно изключване на покълналото жито. Житният режим е щадящ и основното правило при него е да се съобразявате с вътрешното си усещане. Затова и общите правила са лесни за спазване. Хубаво е през захранването половината от храната ви да е от пресни плодове и зеленчуци, както и ядки. А останалото в чинията да е варено или печено. Следвайте основната линия на разделното хранене – първо плодовете, а след 20 минути основното хапване. Ако не можете без мазнина, то нека са няколко капки зехтин. Въздържайте се от зеле и боб. Ако кафето ви е страст, то нека е 1 на ден и след плода. Не пийте алкохол.

  И да се върнем на началото – Житният режим се прави с радост.

  В дните след режима не трябва да преяждате. Всички отпадъци от храната (орехови черупки, лимонови кори и т.н.) не изхвърляйте на боклука, а ги съберете в плик. Когато свърши постът, ги заровете на някое чисто място сред природата.

  Примерен ден на Житен режим

  6:30 пием чаша топла вода, лъжичка мед

  7:00 хапваме първата ябълка за деня

  7:30 1/3 от дневното жито, което е общо 100 г (може да заместите или да допълните това хранене с водата от свареното жито)

  8:00 първи 3 ореха

  09 – 11:30 топла вода, мед

  12:00 време е за ябълка

  12:30 1/3 от дневнотожито

  13:00 3 ореха

  14 – 17:30 вода, мед

  18:00 ябълка

  18:30 1/3 от покълналотожито

  19:00 3 ореха

  Първи ден на захранване

  6:30 пием чаша топла вода, мед

  7:00 хапваме първата ябълка за деня

  7:30 1/3 от дневното жито, което е общо 100 г (може да заместите или да допълните това хранене с водата от свареното жито)

  8:00 първи 3 ореха

  09 – 11:30 топла вода, мед

  12:00 време е за ябълка

  12:30 Ангелска супа и 1/3 от покълналото жито

  13:00 3 ореха

  14 – 17:30 вода, мед

  18:00 ябълка

  18:30 1/3 от покълналото жито

  19:00 3 ореха

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg