• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кметът наложи вето на събарянето на сгради-паметници
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ултиматумът включва и имотите, които са предложени от общината за културна ценност, но още не са одобрени от Министерството на културата


  Кметът на Варна Иван Портних издаде заповед, с която налага строителна забрана на всички стари сгради във Варна, носещи знаците на уникалната градска архитектура от миналия век. “Ултиматумът” включва и къщите, предложени за деклариране като недвижима културна ценност в Националния институт по недвижими културни наследства (НИНКН), но процедурата за тях не е приключила.

  Заповедта на кмета идва след като преди седмица беше съборена така наречената Розова къща на ул. „Цар Петър“.

  Снимка: © Varnautre.bg
  Снимка: © Varnautre.bg

  Още в края на 2014 година кметът разпореди актуализация на списъка с паметниците на културата във Варна, който не беше променян от 1982 г. Според предложението на авторите на списъка – “Студио Рачеви” ООД, в него вече има 570 обекта, 150 от които за първи път ще получат защитен статут. Вече 2 години обаче списъкът чака одобрението на Националния институт по недвижими културни наследства. Липсващата над 25 години актуализация отвори вратичка за десетки собственици и предприемачи, които под предлог за неуспешна реконструкция и самосрутване успешно събориха няколко стари сгради със самобитна архитектура в центъра на града.

  От Община Варна уточняват, че мотите, които попадат под ударите на строителната забрана, се намират в следните защитени територии с режим на културно-историческа защита, определени съгласно чл. 2, ал. 1 и чл. 4 от раздел I към специфичните правила и нормативи към Общия устройствен план на община Варна с оглед опазването на недвижимото културно наследство (Ткин), зона Ц2-устройствена зона на стария градски център, съгласно списък – Приложение №1, неразделна част от настоящата заповед:

  Компактната градска територия с концентрация на недвижими културни ценности (Ткин 5), която включва :архитектурен и археологически резерват „Одесос-Варна” (Ткин А1) и охранителната му зона; групова недвижима културна ценност (архитектурен комплекс)- система от ансамбли по бул. „Княз Борис I” – бул. „Сливница” (Ткин А2); новопредложени с ОУП: групов паметник пл. „Независимост” – ул. „Преслав” и шест ансамблови паметника: бул. „Вл. Варненчик”; пл. „Метрополит Симеон”; бул. „Мария Луиза”; ул. „Братя Шкорпил”; бул. „Приморски” и Малки римски терми: с граници- описани в приложение №2 (Ткин А2*); паметникът на градинското и парково изкуство „Морска градина” (Ткин А3) и контактната й зона; единични културни ценности и градски части със съхранена градоустройствена структура с потенциал за опазване отразени в план-схемите по част „Културно-историческо наследство” към ОУП на община Варна.

  Заповедта на кмета най-вероятно ще бъде обжалвана в съда от собствениците на стари къщи и ще бъде отменена. За това Иван Портних лично предупреди още миналата седмица. Въпреки това остава надеждата, че докато вървят съдебните битки, актуализираният списък със сградите-паметници най-после ще влезе в сила и така ще бъде спасено поне останалото от архитектурното наследство на Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg